Miljöträning ger trygga hundar
Miljöträning ger trygga valpar. Men börja lugnt med korta pass och 2-3 olika miljöer i veckan.

Miljöträning ger trygga hundar

Ett hundliv består av mer än hemmet, tomten och ert närområde. Nya platser, ljud, underlag, dofter kan bli läskigt om man som valp inte fått vänja sig vid intrycken tidigt och inse att världen är föränderlig men trygg ändå. Miljöträning gör valpar trygga.

När du miljötränar är det viktigt att ge jycken förutsättningar för habituering. Habituering innebär att reaktioner på stimuli som kan finnas i omgivningen avtar i och med successiv tillvänjning. För att tillvänjning ska kunna ske behöver man börja i det lilla, enkelt, lättsamt och utan att valpen stressas. Vid rädsle- eller stresspådrag kommer valpen gå in i oro, flykt- och alarmsystemet som går igång blockerar tillvänjning. Så börja enkelt i lugn miljö.

Resultatet av miljöträning påverkas av ditt val av miljö, tiden ni vistas i den och ditt agerande. Om du väljer en för innehållsrik miljö kommer valpen ha svårt att vänja sig vid allt som förekommer. Är miljön svår och tiden ni vistas på platsen för lång går valpen upp i varv och tillvänjning uteblir, stress blir istället det som associeras till miljön. Undvik det. Börja hellre i hemmiljön där valpen är trygg och presentera olika underlag, doftintryck, synintryck och ljud.

Underlag

Du kan exempelvis lägga ut ett kompostgaller, en bit plywood, en plastskiva och strössla underlagen med gott godis. Låt sedan din valp bekanta sig med underlagen på eget bevåg. En skateboard som rör sig eller en balansboll kan ytterligare utmana din valp till mod.

Dofter

Testa även olika dofter. Be grannen borsta katten och ge dig en påse med päls, häll ut ketchup på en tallrik, droppa lite lavendelolja på en stenbumling eller stock i trädgården, dra en rådjursklöv längst ert promenadstråk eller låt den hänga i en påse i hallen. Låt din valp bekanta sig med dofterna utan att du gör någonting alls åt saken. Syftet är att okänsliggöra valpen för intrycken, inte skapa intresse. Därför är det viktigt att du inte gör en stor affär av det hela.

Synintryck

Synintryck kan du öva med hjälp av tv:n. Sätt på djurprogram, rallytävlingar, barn som leker. Du kan söka upp klipp på hundar som leker på you tube och låta klippen stå på. Stäng av eller sänk ljudet om det blir för mycket för din valp. Du vill att din lilla ska notera bildskärmen men med tiden strunta i den och det kräver att intrycket är måttligt. Är synintrycket för triggande kan du hänga ett tunt tyg över rutan till en början.

Ljudintryck

När du övar på ljud kan du börja med mobilen. Det finns en mängd appar som hjälper dig alstra alla möjliga ljud; ankor som kvackar, biltutor, skällande hundar, skratt, applåder, skott med mera. Igen börjar du på en låg ljudnivå och du vill enbart höja när din valp är totalt oberörd av den ljudnivå ni övar på. Med tiden kan du avancera genom att spela upp ljuden via en portabel högtalare.

Ute och öva

När detta är gjort är din valp grundtränad inför ”riktig” miljöträning. Börja i en lagom distraherande miljö kanske en äng, en park eller en öde parkeringsplats. Spendera tillräckligt med tid på platsen för att valpen ska ta in, reflektera över och slutligen inte reagera på dofter, synintryck och ljud omkring sig. Håll er relativt stilla, om du promenerar runt kommer valpen ideligen möta nya intryck och tillvänjningen tar längre tid.

Regelbundenhet är avgörande

Få till en kontinuitet i miljöträningen, korta pass på 10-20 minuter på 2-3 platser i veckan är en bra start. Agera själv oberörd av omgivningen. ”Träna” inte valpen: ge inte godis när den tittar på förbipasserande, be inte valpen sitta för att hålla sig stilla. Det förhindrar tillvänjningen då du laddar platsen med förväntan och hunden med krav. Låt ynglingen stå i sina känslor och upplevelser. Din uppgift är att vara en trygg punkt, en stabil person att stå tätt intill om oro tar vid. Andas djupt, se dig lugnt omkring, lägg en hand på valpen om så behövs. Låt din valp processa sina intryck och uppleva att det runtom inte spelar någon roll. Ge gärna din valp möjligheten att blåsa ut eventuell uppdämd energi efter ett miljöträningspass. När ni är klara kan du leka, busa och låta valpen rusa av sig.

Vila och återhämtning

För att miljöträningen ska lämna din valp med en god känsla gäller det att den inte blir överbelastande. Se därför till att era pass är korta och inte överbelastar känslosystemet. Du är också noga med återhämtning och vila efter era miljöträningspass. Det tar mer på krafterna än man tror. Att vänja sig vid nyheter kan dränera och vilostunder efter miljöträning är viktigt för att din valp inte ska uppfatta upplevelserna som betungande.

Miljöträna regelbundet och så en trygg valp som tar omvärlden med ro. En hund som vant sig vid mer än sitt hemområde tidigt blir lättare att ta med sig hem till vänner, på caféer och på hundkurs.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se