Massage – en hälsosam vana för hela livet!
Hundar i alla åldrar mår bra av att få massage. Här får du lära dig hur du kan anpassa massagen utifrån din hunds ålder.
Genom att låta massage vara en del av hela hundens liv ger du den riktigt bra förutsättningar att leva rörligt och hälsosamt i många år. Massage ger många positiva effekter som mjukare muskler och bättre rörlighet, det förebygger skador och ökar känslan av trygghet och samhörighet hos både dig och hunden. I början av hundens liv är musklerna mjuka och lederna rörliga. Valpmassage handlar därför mest om att slappna av och mysa tillsammans. Du skapar goda vanor och lär också känna din hunds kropp redan från början. För senioren är massage ett av de bästa sätten att motverka stelhet för ett gott och aktivt pensionärsliv. Den vuxna hunden får hjälp att hålla kroppen i trim men också att återhämta sig efter promenader och andra aktiviteter med hjälp av massage.
Massage för valpar
Valpar upp till sex månaders ålder behöver ingen djupare massage. De växer intensivt och är för små för att klara av att vara stilla långa stunder. Däremot mår din valp bra av att få lära känna dina händer i en lugn och trygg beröring. På samma gång vänjer du den vid att du tar på den över hela kroppen.
Gör så här:
Bjud in valpen i din famn och håll om den med öppna mjuka händer. Valpen väljer själv om den vill sitta, ligga eller bara luta sig mot dig. Ge den tid att komma till ro innan du går vidare. Håll inte fast valpen om den vill skutta iväg. Stryk mjukt med en öppen hand så att du efterhand kommer åt över huvudet, ryggen, svansen och ner över alla benen. Stanna upp med handen om din valp rör på sig så att den får tid att slappna av igen. Kläm inte om musklerna utan arbeta med att bygga upp ett förtroende för din beröring. Titta på valpens reaktioner, den talar om för dig om den är nöjd eller vill ha en paus.
Massage för unga hundar
I takt med att skelettet växer och benen blir längre är det bra att mjuka upp musklerna så att de hänger med i utvecklingen. Växande hundar blir ofta strama på baksidan av låren och runt skulderbladen. Smidigare muskler gör det lättare för unghunden att röra sig på ett sunt sätt eftersom den då kan ta ut steget och röra sin kropp balanserat.
Gör så här:
När valpen blir större orkar den koncentrera sig lite längre stunder och då är det dags att börja massera mer strukturerat. Dela in hunden i tre områden; front, rygg och bak och massera en del i taget. Då blir massagestunden lagom lång samtidigt som du får ett överskådligt område att arbeta med. Vill du kan du dela upp massagen över flera dagar och ändå hålla reda på vad du gör. Tryck mjukt med fingrarna mot musklerna i det område som du valt att massera. Håll sedan kvar det mjuka trycket i fem sekunder eller mer. Cirkla inte runt utan håll helt stilla. Flytta handen genom att stryka sakta utan att tappa kontakten med hundens kropp.
Massage för vuxna hundar
Mitt i livet är dagarna fyllda av aktiviteter med längre promenader och kanske träning av något slag. Det bildas, helt naturligt, muskelknutor och även hundar kan få träningsvärk. Då är massage ett riktigt bra verktyg för att hålla igång blodcirkulationen och mjuka upp musklerna.
Gör så här:
Fortsätt att arbeta med ett mjukt tryck över hundens muskler men öka nu tiden upp till femton sekunder. Lätta på trycket och fortsätt till nästa område om muskeln blir varm, känns mjukare eller hunden signalerar att det börjar pirra innan tiden är ute. Prova dig fram med olika handgrepp och massera gärna lite mer på djupet om det behövs. Behåll den goda vanan att massera hela hundens kropp en gång i veckan. Självklart kan du massera till exempel fronten en dag och ryggen en annan om du vill dela upp massagen över flera dagar.
Massage för seniorer
När hunden åldras minskar elasticiteten i musklerna och lederna blir mer stela. Blodgenomströmningen försämras och det tar längre tid för kroppen att återhämta sig efter aktiviteter. Det märks till exempel genom att en senior ofta är mer stel på morgonen och behöver en stund för att trampa igång sin kropp. Nervsignalerna blir också långsammare när kroppen blir äldre och hunden får svårare att parera snabba svängar och skiftningar i underlaget. Risken för snedsteg och skador ökar. Massagen påverkar inte bara musklerna utan stimulerar också nervsystemet att hålla sig alert.
Gör så här:
Använd mjuka handgrepp och ge hunden tid att slappna av i sin egen takt. All beröring gör att lugnande och muskelavslappnande endorfiner frisätts så att musklerna slappnar av och blodcirkulationen ökar. Äldre hundar kan vara mer känsliga i sina muskler och uppskattar att massagen är mjuk och får ta lite längre tid. Det räcker långt att massera de stora muskelgrupperna över rygg och ben. Läs av din hunds signaler och anpassa massagen så att den slappnar av och trivs med det du gör.
Hur länge ska man massera?
Läs av hundens signaler så vet du att den är nöjd.
Massagens många fördelar:
- Hundar kan också få träningsvärk. Massage och vila ger bra återhämtning.
- Massage hjälper nervsignalerna att hålla sig alerta.
- Lär känna valpens kropp samtidigt som du grundlägger en god vana.
- Förebygg åldersstelhet med massage.
Text: Annika Falkenberg