Mamma eller matte?

Mamma eller matte?

Vad man kallar sig själv inför sin hund kan avspegla vilken typ av relation man har med den. En traditionell människa–hund-relation eller en tajt förälder–barn-relation.

Det finns de som hajar till när de hör att någon kallar sig för ”mamma” till sin hund. Och det finns också de som tycker att det låter kyligt och distanserat när man kallar sig för ”matte” eller ”husse”. Säger det här också något om hur vi är med våra hundar?

– Ja, jag tror nog att det här med vad man kallar sig själv säger något om vilken typ av relation man har till sin hund, säger Eva Bodfäldt, som är hundkonsult med inriktning på samspelet mellan ­människa och hund.

Tyder på ansvarstagande

– Ju närmare vi knyter an till hunden, desto närmare en föräldraroll kommer vi. Och jag kan inte se att det skulle vara något problem med det. Att kalla sig för mamma eller pappa tycker jag avspeglar ett stort ansvarstagande. Och till syvende och sist är det ju det som är det viktiga i sammanhanget. Hur man tar hand om sin hund, och att man verkligen tar ansvar för den i alla lägen.

”Ju närmare vi knyter an till hunden, desto närmare en föräldraroll kommer vi”

Att vissa kan tycka att det är provocerande med männi­skor som kallar sig för mamma eller pappa till sin hund tror Eva Bodfäldt har mer med föreställningar att göra, och vad man är van vid sedan tidigare.

– I dag vet man ju också att emotionellt har hundar samma typ av känslor som vi. När det gäller kognitiva förmågor är vi helt olika, men känslomässigt behöver hunden ha närhet och känna tillit, precis som vi. De flesta människor i dag lever också väldigt tätt ihop med sina hundar, som på senare tid har blivit mer och mer som fullvärdiga familjemedlemmar. Att leva så tätt intill varandra utan att bonda, det går bara inte, säger Eva Bodfäldt.

Mer än bara en hund

Många har väldigt starka band till sin hund, och deklarerar att hunden är ”mer än bara en hund”. Hunden är en del av familjen, en del av ens liv och tillvaro.

Eva Bodfält har inget att invända mot att man kallar sig mamma eller pappa för sin hund, även om hon själv inte gör det.

– Jag kallar mig inte mamma till min hund av den enkla anledningen att jag inte är hans mamma. Men om någon vill kalla sig det är det inte ett problem, tycker jag. Det viktiga är mer ”hands-on”, det vill säga hur man är med sin hund. Jag tycker att det låter ganska så ansvarstagande att kalla sig mamma.

Det är inte vad vi säger

När det gäller vår relation till hundarna tycker Eva att vi måste se bortom det ytliga. Det är inte vad vi säger som betyder något, inte heller om vi sätter på våra hundar en tröja eller ett halsband med glitter eller nitar.

– Vill man sin hunds bästa ska man se till att den fungerar så att även andra människor kan tycka om den. Jag blir irriterad om en hund beter sig illa, och det blir jag när barn beter sig illa också. Om så någon vill sätta på sin hund en rosa tröja och ett glittrigt halsband och kalla sig för mamma. Det spelar ingen roll, så länge de också är ansvarstagande och ser till att hunden fungerar i vårt samhälle.

Kanske vill du också läsa:
Smaka av glassen – okej eller inte?

glass