Ibland är det inte möjligt att ta med hunden på semestern, men det finns flera lösningar som är hundvänliga - så du slipper dåligt samvete.
Foto: Getty images
Kan du inte ta med hunden på semestern? Här är 3 alternativ!
Kan du inte ta med hunden på semestern? Här är 3 lösningar - och hur du kan tänka för att lista ut vad som funkar bäst för dig och din hund.
En studie visar att 42 procent av hundägarna väljer att stanna hemma från semesterresorna om det inte är möjligt att ta med sig sin hund. De resterande procenten har haft möjlighet att hitta olika lösningar för att kunna åka på semester fast än de har en hund. Det finns flera saker att ta till övervägande när det gäller att hitta vilken lösning som funkar bäst för dig och ditt djur.
- Om du väljer att semestra utan ditt djur ska du vara medveten om att det också har behov som måste tillgodoses medan du är borta. De får inte känna sig bortglömda. De ska vara i goda händer, matas ordentligt och få sina fysiska och mentala behov tillgodosedda genom daglig aktivering - precis som vanligt på vardagar. Det kan lösas på flera sätt, förklarar Lotte Evers, marknadschef på Agria Djurförsäkring:
Djurpassning:
Det bästa för ditt djur är att en ansvarsfull vuxen tillfälligt flyttar in och övernattar i ditt hem, så din hund eller katt kan vara i sina vanliga miljöer. På så sätt bibehålls deras rutiner i en bekant miljö. Katter blir sällan uttråkade och sover ofta upp till 20 timmar om dagen, så för deras del kan det också lösas genom att "sittaren" kommer förbi och kontrollerar katten minst två gånger om dagen och ser till att ge den lite kärlek och kolla att den har rent vatten, mat i skålen och en ren kattlåda.
Passning hos vänner eller familj:
Här är det viktigt att deras hem och omgivningar är hund- och kattvänliga. Huset måste vara säkrat så att varken hund eller katt kan smita ut, och uteområdet måste vara säkrat med en bra inhägnad så att "gästen" kan vara utomhus utan risk för olyckor. Hundar bör inte lämnas ensamma i ett främmande hus, eftersom de kanske inte känner sig trygga med att vara ensamma på nya platser.
Det är klokt att testa hur det fungerar för både hunden och hundvakten genom att lämna bort hunden under några timmar eller en dag första gången. Kommunicera tydligt med hundvakten vilka regler som gäller för din hund och förbered på vilka beteenden och behov hunden har - som agerande gentemot andra hundar och eventuella behov av pälsvård eller mat.
Det är också viktigt att packa med en väska med nödvändiga tillbehör för hunden, såsom koppel, mat, skålar och favoritleksaker. Kom också ihåg att förse hundvakten med nödvändig kontaktinformation, inklusive försäkringsnummer och instruktioner för att kontakta veterinär vid behov.
Pensionat:
Här är det extra viktigt att du planerar i god tid: Många djurpensionat blir fullbokade långt innan högsäsongen närmar sig. Var ute i god tid, kolla in platsen, prata med ägaren och undersök hur semestern kommer att bli för din hund eller katt.
Fråga om pensionen har krav på till exempel vaccinationer, avmaskning och loppbehandling och vilka förhållanden och aktiviteter djuret kan förvänta sig. Undersök pensionens hygien – är det rent och prydligt? Finns det tillgång till en utomhusgård? Hur mycket kontakt har personalen med djuren? Och undersök om djuret kan få sitt eget vanliga foder med? Både du och ditt husdjur måste vara trygga med pensionen du väljer, och du bör alltid boka en provövernattning innan din hund eller katt ska vistas på ett pensionat för första gången. På så sätt kan du se hur de reagerar på vistelsen. Se alltid till att ha en "plan B" om djuret plötsligt inte trivs på pensionatet eller blir sjuka.
Källa: Agria