Hundarna på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.

Kalla faktas granskning: Myndigheternas sena ingripande ledde till dödlig attack

I Kalix gjordes flera anmälningar mot två hundar som spred skräck.  Fem anmälningar senare infördes koppeltvång. Trots det skedde en incident med dödlig utgång.  Enligt Kalla faktas granskning ingriper myndigheter för sällan mot aggressiva hundar - förrän det är för sent.

Myndigheterna mottog flera anmälningar om två rottweilers som orsakade oro och rädsla i Risögrund, Kalix. Trots detta lät länsstyrelsen hundarna stanna hos ägaren, vilket resulterade i en dödlig attack på hunden Nikodemus och bitskador på dess ägare innan myndigheterna agerade och omhändertog hundarna, rapporterar TV4s Kalla Fakta.

Myndigheter ingriper sällan mot aggressiva hundar

En granskning av Kalla fakta avslöjar att myndigheter ofta inte ingriper mot aggressiva hundar förrän upprepade incidenter inträffar. I Risögrund varnade byborna länsstyrelsen upprepade gånger om rottweilerns farlighet, men först efter fem anmälningar infördes koppeltvång. Trots detta bodde hundarna kvar hos ägaren.

Katastrofen inträffade när en kvinna och hennes hund Nikodemus blev attackerade av en rottweiler under en promenad. Nikodemus fick svåra skador och avlivades, och kvinnan fick opereras för sina bitskador. Annika Unnbom, en vän till kvinnan, berättar om den fruktansvärda synen av den skadade hunden och uttrycker besvikelse över myndigheternas sena reaktion.

– Hon hade blodiga händer. Och så råkade jag titta på hunden som var en bit bort och det var ju en fasansfull syn. Han va helt uppfläkt på ena sidan. Det var bara kött man såg, berättar Annika Unnbom.

Länsstyrelsen: "Vi kan inte gå före händelserna"

Länsstyrelsen försvarar sig med att de gradvis skärper åtgärderna.

– Vi kan inte gå före händelserna. Vi måste titta på var vi är nu i fallet och har en kommunikation med djurägarna. De får ju säga vad de har för intentioner att lösa problematiken. Ofta blir det hårdare och hårdare föreläggande, säger Ingrid Ragnarsson, enhetschef på Länsstyrelsen i Norrbotten.