Har du ordning på pälsen?
God pälsvård hör till den vardagliga skötseln om man har hund. Här kommer proffsets råd om grunderna i pälsvård.
Jessica Schiött är diplomerad hundfrisör och medlem i Sveriges hundfrisörer, SVHF. Hon driver sin egen hundsalong, Hundarnas salong, som den så passande heter, i Helsingborg. Jessica har två egna hundar en yorkshire terrier, Tommy, ett år, och en cocker spaniel, Abbe, sex år.
-Regelbunden pälsvård är ett enkelt sätt att hålla koll på att hunden mår bra, särskilt om du dagligen tar hand om pälsen, säger Jessica. Bonus är att du får en hund som är van att bli borstad och undersökt. Pälsvårdsstunden är också kvalitetsid, lite mys och gos samtidigt som man kollar igenom hunden. Du undersöker snabbt och upptäcker tidigt om det är något som inte stämmer, till exempel ohyra, sår eller om hunden eventuellt har ont någonstans.
Hur ofta beror på hund
Hur ofta man ska sköta pälsen är beroende på vilken hund du har. En rottweiler behöver inte borstas varje vecka, men kolla gärna tassar, hudveck, klor och öron. Har du däremot en bichon frisé behöver du borsta och kamma den varje dag. Hur lång tid och hur ofta du behöver ägna åt vård av pälsen beror på om din hund är kort eller långhårig, dubbel eller enkelpälsad. Och förstås beroende på vilket liv ni lever.
-Det viktigaste med pälsvården är att se till att pälsen är ren och tovfri. Om pälsen är glanslös eller mjällig kanske du ska se över maten, säger Jessica Schiött. Allt hänger ihop. Det kan vara hudproblem som eventuellt beror på en allergi eller vitaminbrist, i vissa fall kan det räcka med kosttillskott i maten. Hjälper det inte med god pälsvård kanske man ska söka veterinär.
Håller du efter pälsen efter Jessicas rekommendationer så är det inte så stort jobb. De flesta raser kan man sköta pälsen på själv som hundägare, i alla fall den vardagliga skötseln. Sen kan man lämna bort hunden någon/några gånger om året för en riktig välgjord klippning.
Rätt redskap underlättar
-Bara underhåll tar inte mycket tid var vecka, men se till att ha rätt redskap hemma, säger Jessica. Det är inget vidare att stå med en ullkarda på en pudel eller pudelblandning. Sedan finns det en hel del saker som man lär sig av erfarenhet. Jag gillar till exempel konstgjort sämskskinn. Efter du badat hunden tar du ett konstgjort sämskskinn och torkar överallt, vrider ur och torkar igen. Sämskskinnet ersätter cirka 10 dyngsura badlakan!
Ett annat bra tips är att ha schampot i en sportflaska. Jessica blandar ut schampot med vatten i en sportflaska, och öser sen ut det på hela hunden. Tar man schampot direkt ur flaskan är risken att man bara får en klump schampo på en liten fläck av hunden.
Vill du läsa mer om pälsvård? Hela artikeln finns i Härliga Hund nr 9/2018.
Text: Elisabet Broomé. Bild: Getty Images