Har du koll på omgivningen?
Vilt kan dyka upp snabbt på promenaden och helst bör du upptäcka dem före hunden. Foto Susann Engqvist

Har du koll på omgivningen?

Ser du rådjuren? Jo det gör du nog när du tittar efter noga, men är du lika uppmärksam på hundpromenaden? Det bör du vara.

De flesta hundar är intresserade av andra djur som harar, rådjur, katter och fåglar. Hur stort intresse eller konsekvenserna av intresset beror bland annat på hundens personlighet och vilken ras det är. Hur van den är vid att se andra djur samt förstås hur tränad den är i att hantera situationen har också stor betydelse.

Har du koll?
Men – den absolut viktigaste faktorn för vad som händer om några rådjur, en katt eller en lågt flygande fasan plötsligt dyker upp under promenaden är förstås – DU. Särskilt om du har hunden lös. Håller du själv koll på vad som händer runt omkring er? Hundens nos är fantastisk på att uppfatta dofter, men vi människor har fördel av att vara längre, vilket ger oss bättre överblick. Om vi är uppmärksamma förstås. Då kan vi snabbt kalla in hunden eller ta en annan väg. Ett tips från coachen – mobilen i fickan…

Uppmärksamma hundens signaler
Det är förstås inte alltid rådjur står mitt på åkern, ibland ligger en hare och trycker i det höga gräset, omöjlig att upptäcka med synen. Då gäller det att ha koll på hundens signaler. Ser du att den plötsligt börjar nosa intensivt på marken, kanske sniffa i luften, spejar runt, stelnar i kroppen, kanske lyfter en framtass och spetsa öronen eller till och med gå upp på bakbenen, då är det troligen något spännande i närheten. Att hindra hunden från att sticka iväg är betydligt enklare sekunderna innan den fått syn på det lockande eller rejält med doft i nosen.

”Stanna” bättre än ”Kom”
Oftast är det lättare att få hunden att stanna än att få den att komma till dig. Det kräver rejäl impulskontroll och lydnad för att få den att vända huvudet bort från det lockande. Får du hunden att stanna, särskilt innan den sett viltet eller fått kattdoften ordentligt in i nosen, kan du om du är snabb raskt kliva ifatt den och koppla upp. Detta förstås under förutsättning att du aldrig låter hunden springa lös långt ifrån dig. Helst bryter du så odramatiskt som möjligt, kanske försöker få hunden att växla fokus med nåt annat kul eller gott, så att hunden inte bara känner att den blev trist avbruten och hindrad.

Ha hunden i lina
Har du en hund som sticker på vilt eller annat, ha den inte lös där du inte kan kontrollera den. Dels för hundens egen skull, den kan råka ut för en olycka. Och bara för att det är tillåtet att ha hunden lös under tiden 20 augusti till 1 mars betyder det inte att den får springa runt på egen hand och störa, jaga eller skrämma vilt, om det inte är en pågående jakt med förare.
En lång lina ger hunden hyfsad frihet att röra sig i sin egen takt och sträcka på benen tills ni har tränat och inkallningen sitter till 100 procent. Ibland gör den aldrig det, vissa hundars jaktinstinkt är helt enkelt för stor. Det är inte deras fel, utan något man helt enkelt får förhålla sig till.
Mer om hur du tufft det kan vara även för en van hundtränare hittar du här:
https://www.harligahund.se/2018/10/01/asas-blogg-hundproblem-eller-manniskoproblem/