Har du en hund som inte gillar att åka bil?
Kanske är den åksjuk, är rädd eller har ont? Det gäller att ta reda på orsakerna först innan du vet hur du kan hjälpa den.
Det är onaturligt för hundar att ta sig fram i bil, därför kräver bilåkning träning och tillvänjning. Är jobbet gjort brukar de flesta jyckar finna ro i fordon, förknippa dem med något positivt då bagageluckan ofta slår upp för äventyr. Sen finns det de som inte vänjer sig. Orsakerna kan vara flera.
Åksjuka eller rädsla?
Åksjuka är vanligt hos valpar. Om omgivningen rör sig blir valpar lätt vimmelkantiga och sjösjuke-känsla tar vid. De flesta växer ifrån det, men vissa hundar är mer känsliga för rörelseförändringar.
En annan orsak är rädsla. Ljudrädsla (kan komma plötsligt vid öroninflammation); motorljudet, vibrationer, däck- och bromsljud kan skrämma. Eller så bottnar rädslan i dåliga erfarenheter, rent av traumatiserade, som en bilolycka. Kanske har hunden lämnats ensam i bilen utan tillräcklig träning eller så har någon bankat på rutan när bilen stått parkerad.
Ovana eller oljud?
Det kan också göra ont att åka bil. Högfrekventa ljud kan skära smärtsamt i öronen till exempel om hunden har en pågående öroninflammation eller den får ont i ryggen av gupp och svängar.
Bottnar hundens ovilja i ren ovana, ta in bilburen hemma och knöla in hundens favoritfiltar, bjussa på smarriga ben. Skapa en plats där njutning, lugn och ro råder. När hunden uppskattar buren, ta 5-10 minuter om dagen och sätt in hunden i buren i bilen, sätt dig själv i framsätet, kör inte iväg! Trappa sedan upp träningen successivt, stressa inte.
Råd mot åksjuka
Beror problemet på åksjuka; Ge ingen mat eller vatten ett par timmar innan körning. Kör lugnt, rasta ofta och se till hunden sitter välventilerat och svalt. Var noga med att buren är ordentligt förankrad. Du kan också prova att låta hunden åka i bilbältes-sele i framsätet, en blick på horisonten kan mildra. Det finns receptfria och receptbelagda åksjuketabletter. Rådfråga alltid din veterinär innan.
Detta är ett mycket förkortat utdrag ut Beteendeskolan i tidningen Härliga Hund. Fler tips på hur du får hunden att trivas i bilen och hur du hittar orsaken till oviljan hittar du i nr 1 2018 som utkom den 28/12.