Håll hunden i form före, under och efter jakten
Hunden är en trogen arbetskamrat i skogen, men hur tränar man bäst jaktlagets viktigaste medlem för årets uppgift? När ska jag introducera hunden för viltet? Hur ofta kan jag jaga, och hur tar jag bäst hand om min trötta kamrat efter dagens jakt? Vi frågade yrkesjägaren Thomas Ekberg och Agria Djurförsäkrings veterinär Lotta Möller.
Jägarna har höga krav på sina jakthundar – de ska springa fort, vara hållbara och kunna koncentrera sig på sin uppgift flera dagar i följd. En förutsättning för det är att hunden är i bra fysisk form i god tid till jakten. Hur ska man då lägga upp träningen?
– Ställ inte av jakthunden för att jakten är slut. En jakthund behöver hållas igång hela året. Konditionen byggs upp över tid och är en färskvara som kräver ständigt underhåll. För att bygga upp konditionen krävs långa promenader flera dagar i veckan, gärna i kombination med cykling, joggingturer och simning, säger Thomas Ekberg, yrkesjägare och känd från TV-programet Jaktlust.
Att träna hundens kondition förbättrar prestationen på jakten på flera sätt. Uthålligheten ökar och hunden orkar jaga längre. Musklerna blir starkare och hunden kan ta i mer. Även senor, ligament och ledbrosk stärks, vilket minskar risken för skador. Inte minst gör träningen att hunden återhämtar sig snabbare och kan jaga fler dagar.
– En vältränad hund har mer motståndskraft och drar inte lika lätt på sig infektioner, till exempel om den kyls ner. Även koncentrationsförmågan ökar. Om kroppen blir trött blir huvudet trött, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.
Vänj hunden successivt
Precis som för människor, är det viktigt att en högpresterande hund äter rätt, både under och mellan jaktsäsongerna.
– Ge inte hunden matrester. Satsa istället på ett bra helfoder. Då vet du att den får i sig alla näringsämnen den behöver. Ett tips är att ge samma mängd foder året om, men ett lättare foder under icke-jaktsäsong, och ett kraftigare under jaktsäsongen när hunden gör av med mer energi, säger Lotta Möller.
Frågan om hur gammal hunden ska vara innan den kan tränas för jakt, är het. Vissa vill börja så tidigt som möjligt, andra föredrar att vänta tills hunden är över året.
– Det skiljer sig mycket mellan olika raser. Generellt tycker jag att man kan börja tidigare med drivande raser som stövare, tax och drever, än med älghundar och spetsraser. Låt hunden vara ”elev”, särskilt om den är född sent på åren. En ung hund har inte hunnit få respekten för älgen, som kan orsaka svåra skador, ibland med dödlig utgång. Det skiljer sig mellan individer, och man märker hur hunden mognar, säger Thomas Ekberg.
Ett tips är att testa av om hunden är intresserad av jakt ganska tidigt, strax före ett års ålder. Sedan kan hunden vara med under den första jaktsäsongen utan att jaga. På så sätt vänjer den sig vid situationen, det märks vad jägaren och hunden behöver jobba vidare med.
– Vi ska ju vara ett väl sammansvetsat team! avslutar Thomas Ekberg.
Tips före, under och efter jakten
Före jakten:
– Ställ inte undan hunden när årets jakt är över – motionera hunden ordentligt med långa promenader, cykling, joggingturer och simning året om. En vältränad hund mår bättre och jagar effektivare.
– Om du har en ung hund – låt den följa med på jakten första året för att vänja sig vid situationen.
– Ge samma mängd med torrfoder, men byt till ett kraftigare torrfoder under jaktsäsongen när hunden behöver mer näring och energi. Kom ihåg att göra foderbytena successivt så att hundens mage hinner vänja sig.
Under jakten:
– Jaga inte när det är för varmt ute. Om det är varmt – undvik att jaga som mest intensivt mitt på dagen när det är som varmast.
– Se till så att hunden dricker ordentligt före jakten, och ta med en vattenflaska till hunden som du kan erbjuda under jakten.
– Ha ett litet förstahjälpen-kit för hunden med under jakten. Desinfektionsvätska, pincett, kompress och förband kan göra stor skillnad om hunden till exempel får in en pinne i trampdynan.
Efter jakten:
– Gå noga igenom hunden efter jakten. Ta hand om eventuella sårskador eller pinnar som kan ha kilat in sig mellan trampdynorna.
– Se till att hunden inte kyls ner och blir kall efter dagens arbete.
– Låt hunden få ta det lugnt och varva ner efter jakten.
– Bjud hunden rent och friskt vatten. Fyll på skålen ofta.
För mer information, kontakta gärna Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, 073-964 20 78 eller Thomas Ekberg, yrkesjägare 070-3201969
Agria Djurförsäkring är Länsförsäkringars specialistbolag för djur- och grödaförsäkringar. Vi har försäkringar för hästar, hundar, katter, övriga smådjur, lantbruksdjur och gröda. Förutom att vi erbjuder flexibla försäkringar samarbetar vi med flera djurägarorganisationer samt bidrar till veterinärmedicinsk forskning. Agria finns i Sverige, Danmark, Norge och Storbritannien.