Granska hundens sommarboende
Utbudet av pensionat och hotell för hundar är stort. Se till att du väljer en verksamhet som har rätt tillstånd och som vågar ställa krav på att du som hundägare har försäkrat din vän. Då blir hundens sommar trygg.
Praktiska boxar med egen gård, mjuka bäddar eller skinnfåtöljer till alla? Stora ängar där hundar kan springa i flock eller hellyx?
Välj alltid pensionat till din hund med omsorg. Vem som helst får nämligen inte driva pensionat. Det krävs tillstånd för den som yrkesmässigt tar hand om fyra hundar eller fler mot betalning och lokalerna ska vara godkända av länsstyrelsen, oavsett om pensionatet är inrymt i ett privat hem eller i en särskild byggnad. För att få tillstånd krävs det att personalen har gått en utbildning och skaffat sig lämpliga kunskaper. Därmed kan du känna dig trygg med att din hund är i händerna på människor som har relevant kunskap om smittspridning, enklare hundsjukvård, problemhundar och till exempel stressreaktioner hos hundar.
Många hundpensionat använder sig av Svenska Kennelklubbens inackorderingsavtal som SKK tillhandahåller som ren service till sina medlemmar. I avtalet regleras ansvarsfrågan om något skulle hända hunden och vem som är skyldig att göra vad. Vem har till exempel ansvaret om hunden biter, skadar eller kanske rent av dödar en annan hund som semestrar på pensionatet? Vad händer om hunden blir smittad och allvarligt sjuk?
SKK rekommenderar även att du som hundägare ser till att ha en hemförsäkring och att hunden är liv- och veterinärvårdsförsäkrad innan den lämnas att tas om hand på ett pensionat. Pensionatet i sin tur ska ha en ordentlig företagarförsäkring som täcker ansvar för skador av gästerna. Ansvarsfulla pensionatdrivare kommer med största säkerhet att kontrollera att din hund är försäkrad på ett tillfredsställande sätt innan den flyttar in. Det är bra.
Innan du bokar in din hund på pensionat i sommar är det en god idé att ringa och be att få göra ett besök och titta på både lokaler och miljön runt pensionatet. Passa på att ställa eventuella frågor till personalen och fundera över om deras syn på hundhållning stämmer överens med din egen. När du gör ditt besök kan det vara bra att veta att Jordbruksverket ställer krav på inomhusmiljön där hundar bor.
Lokalerna ska ha fönster som ger dagsljus, det får inte bli för varmt och belysning ska inte irritera. Rastgårdar måste ha platser som kan ge både sol och skugga och även skydd mot regn och blåst. Det ska finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Om hunden ska vara i rastgården mer än någon timma per dag måste det finnas en koja eller något annat inomhusutrymme där hunden kan söka skydd.
Det är viktigt för hundar som vistas länge i rastgårdar att miljön är stimulerande. Det är lika viktigt att de får komma utanför rastgården då och då. De ska därför rastas på annan plats åtminstone en gång per dag, kräver Jordbruksverket.
Glöm inte att kontrollera att pensionatet är ordentligt utrustat med brandlarm och fråga personalen vad de ha för rutiner om det bryter ut en brand, till exempel mitt i natten.
När det är dags att skriva in hunden inför semestern brukar de flesta pensionat rekommendera att du tar med en hundfilt hemifrån. När du och din hund anländer kan det hända att du får hjälpa till att inreda hundens box innan ni säger hej då. Dock har de flesta större anläggningar främlingsförbud i pensionatet för att undvika att hundarna börjar skälla och stressa upp både sig själva och nykomlingen. En bra idé är att någon ur personalen tar med din hund på en liten promenad medan du själv hoppar in i bilen och åker därifrån. På så sätt är det hunden som lämnar dig och inte tvärtom.
Under den första tiden i pensionatet kommer din hund att få mängder av nya intryck och dofter att utforska och känner med stor sannolikhet både spänning och nyfikenhet inför allt det nya. Med andra ord är det bara att släppa det dåliga samvetet och passa på att dra nytta av din hundlediga tid!
TIPS!
Ladda ner och fyll in SKKs inackorderingsavtal. Det finns som pdf på webben www.skk.se
Här kan du köpa senaste numret av Härliga Hund.
Kanske vill du också läsa:
10 smarta sommartips
Resa med hund – Här får du en checklista