GODA VANOR OCH VÄNNER
Det här är den sjätte delen av Härliga Hunds Lilla Valpskola. Att på ett tidigt stadium befästa goda vanor hos valpen kan göra att ni slipper mycket irritation och problem i framtiden.
Vik en stund till att gemensamt i familjen komma fram till vad som är viktigt. Får den sitta vid bordet när ni äter? Är det ok om den skäller när någon kommer och får den ligga i soffan? Dessa regler bestämmer ni själva i familjen. Det finns inga rätt eller fel så länge hunden inte stör eller skrämmer andra. Men tänk på att det är lätt att se mellan fingrarna på oönskade beteende för att valpen är liten och gullig. Men se framåt, hur vill du den ska vara som vuxen?
Goda vanor och vänner
Det är viktigt att komma ihåg att valpen inte tuggar sönder handväskan på pin kiv utan kanske för att det kliar i tänderna. Eller springer efter katten för att den inte gillar att vara hos dig. Den behöver bara få klart för sig reglerna, och du kan inte förvänta dig att den ska förstå allt med en gång. Var tydlig och konsekvent, vänlig men bestämd, och ta inte allt på en gång.
Ett sätt att stävja hoppande kan till exempel vara att inte ge hunden uppmärksamhet förrän den har alla fyra tassar i marken. Här gäller det att även uppfostra eventuella gäster så att de gör på samma sätt. Glöm inte att det är du som bestämmer reglerna för din hund och ert hundliv, ja under förutsättning förstås att hunden för övrigt fungerar i samhället och inte skräms eller stör – eller skadar sig själv eller andra. En bra vana för valpens egen säkerhet är till exempel att ALDRIG låta hunden att hoppas ut från bilen/bakluckan innan du sagt varsågod.
Att träna valpar kan ta sin lilla tid, tålamod och humor är bra verktyg. Och massor av kärlek och empati förstås. Att gå på valpkurs är smart, även om du haft hund tidigare.
Bus med kompisar
Lek med valpkompisar är förstås både nyttigt och roligt. Men låt inte valparna leka okontrollerat och hellre korta stunder ofta än tvärtom. De tar lätt ut sig helt och kan skada sig om det blir alltför vilt, särskilt om hundarna är olika stora. Valpen ska heller inte gå några långa promenader förrän den är någorlunda färdigvuxen. Kolla med din uppfödare, det varierar från ras till ras. Vissa raser är fysiskt färdigvuxna redan runt halvåret, andra inte förrän efter ett par år. Den mentala mognaden skiljer också mycket både när det gäller ras och individer. Vissa kan inte betraktas som mentalt mogna förrän i 3-4 årsåldern.