Forskning visar – hundar är självmedvetna
Foto: Getty Images

Forskning visar – hundar är självmedvetna

Hundar är självmedvetna. Det visar ett experiment med en matta, husse och ett föremål som utförts av hundforskare från Loránd University i Budapest.

Flera studier har tidigare utförts i syfte att försöka ta reda självmedvetenheten hos djur. Mest känt hittills är det så kallade spegeltestet, som går ut att på man ritar en prick i pannan på ett djur och sedan följer reaktionen när de tittar på sig själva i en spegel. Djur som tidigare klarat testet är schimpanser, delfiner, elefanter och skator.

Nu ville även hundforskare från Loránd University i Budapest ge sig på att mäta självmedvetenhet, den här gången hos hundar. I ett experiment med en hund, hundens ägare, en matta och ett föremål har nu alltså försök gjorts även med hundar. Studien visar att 27 av 32 hundar klarade uppgiften.

Experimentet

De 32 hundar som deltog i experimentet skulle överlämna ett föremål till sin ägare. När, som i det första scenariot, föremålet låg löst på marken var uppgiften enkel att lösa. När föremålet i scenario två satt fast i marken blev uppgiften  svårlöst. Men när föremålet i det tredje scenariot istället satt fast i en matta på marken, så kunde hunden förstå att den behövde flytta på sig själv – bort från mattan – för att kunna överlämna föremålet (inkl matta). Det här tycker forskarna tyder på att hundar har en sorts självmedvetande, i och med att de kunde förstå att det i det tredje scenariot var deras egen kropp som orsakade problemet.

Hundar medvetna om ”jaget”

Resultatet från studien indikerar enligt forskarna att hundar kan förstå var deras egen kropp är i förhållande till omvärlden och att det finns ett “jag”.

Per Jensen som forskar på hundar vid Linköpings universitet och har tagit del av studien, säger till SVT:

– Jag tror att det här betyder att hundar har en insikt om att de existerar i sin egen kropp och att deras kropp har en förmåga att påverka omgivningen, säger Per Jensen.

Kan påverka hur vi behandlar djur

Vetskapen om att djur är medvetna kan få oss att ändra vår inställning till dem.

– Då kan vi förstå att djurens upplevelser kanske inte är så långt ifrån våra egna. Det är i sin tur väldigt viktigt när vi funderar på hur vi behandlar djuren, förklarar Per Jensen.