Ingen vill drömma om olyckor. Men genom att tänka efter före, kan du få en betydligt bättre utkomst, om hunden skadas när ni vistas i naturen.Foto: Josefine Julén
Förbered dig på det värsta
Genom stor vaksamhet på små symtom kan vi som hundägare förebygga och upptäcka många skador och sjukdomar i tid. Men trots det kan en akutsituation uppstå. En situation vars utgång helt beror på hur du agerar och vad du har med dig ut i fält för att hjälpa din hund.
Oavsett vad som händer finns en viktig grundregel vid akuta skador eller olycksfall, kallad ABC.
A står för att tillse fria andningsvägar. Andningen är livsviktig för att syresätta kroppens alla celler. Några av kroppens celler är särskilt känsliga, som hjärncellerna. Redan efter fyra minuters syrebrist drabbas de av bestående skador. Därför är andningen första prioritet i en akutsituation.
Se till att hundens luftvägar är helt öppna genom att sträcka på nacke och hals. Om hunden har svårt att andas eller inte andas behöver du frigöra andningsvägarna. Öppna munnen och dra ut tungan för att se till att inget blockerar luftens väg ner till lungorna. Om svalget inte är blockerat och hunden inte andas påbörjas genast konstgjord andning.
B står för att stoppa blödning för att upprätthålla blodtryck. Om ett större kärl skadas finns det risk att hunden förblöder. Synliga blödningar stoppas genom att lägga tryck på blödningen med vad du har att tillgå. Ibland verkar främmande föremål (som en pinne) som ett naturligt tryckbandage. Därför ska du låta pinnen sitta kvar vid en stakningsskada.
C står för att kontrollera hundens cirkulation genom puls och slemhinnor. Pulsen hittar du genom att lägga fingrarna i hundens ljumske och sakta röra dem ner mot tassen. Du behöver veta vad hunden har för puls och hur den känns normalt. Hundar har en normal puls på 60 till 120 slag per minut, ju mer vältränade desto lägre vilopuls.
Genom att trycka på ett rosa, icke pigmenterat slemhinneområde i hundens mun får du en bra bild av hur hundens cirkulation fungerar. Tryck några sekunder, släpp och kontrollera tiden innan färgen återvänder. Normalt tar det ett par sekunder. Om cirkulationen är påverkad tar det längre tid, vilket kan avslöja om hunden är på väg in i en livsfarlig chock.
Avslöja den livsfarliga chocken
Chock är det medicinska tillstånd som innebär att blodcirkulationen sviktar, vilket leder till att inre organ drabbas av en farlig syrebrist.
Orsakerna till chock kan vara många, som blödning, uttorkning, hjärtsvikt eller blodförgiftning. Oavsett orsak kommer kroppen som en försvarsmekanism att styra om blodflödet för att upprätthålla livsviktig andning och cirkulation.
En hund som är på väg in i chock börjar att andas onormalt ytligt eller djupt. Slemhinnorna blir bleka eller djupröda och pulsen går inte längre att hitta. Hud, tassar, öronlappar och svansspets känns kalla och hunden börjar att vingla.
Då gäller det att du som hundägare agerar snabbt (se faktaruta).
Om inte chocken hävs drivs tillståndet till döden. Därför är det av största vikt att du snabbt uppfattar chocksymptom och omedelbart transporterar hunden till veterinär, oavsett vad som har hänt. Det är det som kommer att rädda din hunds liv.
Annons
Gå igenom hundens akutvårdskit
För att kunna ge hunden akut hjälp behöver du rätt utrustning. Ha alltid ett akutvårdskit med dig när du går ut i naturen med din hund. Innehållet styr du själv, bara du vet vad du kan behöva för att kunna ge din hund vård i fält.
Ju oftare du ger dig ut i terrängen och ju längre bort från civilisationen du befinner dig desto mer utrustning behöver du.
Det kan kännas svårt att föreställa sig allt som din hund kan råka ut för, men det är livsviktigt.
Din hemläxa blir att läsa på, träna och gå igenom hundens akutvårdskit.
För dig som vistas mycket med din hund i skog och mark kan jag också rekommendera en kurs i akutsjukvård.
Publicerad i Jaktjournalen nr.8 2024
Hantering av chockad hund i fält
Agera lugnt och prata lugnt med hunden
En medvetslös hund läggs i framstupa sidoläge
Kontrollera andning och tillse fria andningsvägar
Kontrollera blödning och lägg tryckbandage
Kontrollera cirkulation genom puls och slemhinnor
Håll hunden varm och stilla, lägg på en nossnara
Transportera hunden på dina axlar eller i din famn
Hemläxa för hundägare
Se över eller införskaffa ett akutvårdskit för din hund.
Läs på så du vet hur och när sakerna ska användas.
Träna! Både du och din hund klarar krisen bättre om det inte är första gången en tassocka eller ett självhäftande bandage ska på.
Grund för akutvårdskit
Koksaltlösning
Bakteriedödande lösning
En bunt rena kompresser
Bomull på rulle
Självhäftande linda
Kirurgtejp
Sax
Pincett
Vattenavvisande tassockar
Värmefolie
Vätskeersättning
Skyddande ögondroppar
Diarréstoppande tablett
Instruktioner för HLR på hund samt i samråd med veterinär utvalda akutmediciner för just din hund.