Läkemedelsverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en gemensam vägledning.

Falska djurläkemedel: Så ska du som hundägare tänka 

Läkemedelsverket upptäckte vid en kontroll att djurläkemedel sålts utan tillstånd, där flera produkter visade sig vara förfalskningar. Nu har det tagits fram en vägledning för att hjälpa djurägare vid läkemedelsanvändning.

I början av november rapporterade Läkemedelsverket att de vid kontroll av nätbaserade marknadsplatser upptäckt olaglig försäljning av djurläkemedel med utländsk märkning. Handlarna saknade tillstånd, och vissa av produkterna visade sig vara förfalskade.

Läkemedelsverket köpte djurläkemedel mot fästingar från webbplatser som riktade sig till svenska konsumenter men saknade svensk text på förpackningarna.

Produkterna verkade komma från godkända läkemedelstillverkare, men vid närmare granskning visade det sig att de var förfalskningar. Analyser avslöjade att de inte innehöll de aktiva ämnena som angavs på förpackningen, vilket innebär att de saknar effekt vid användning.

Läkemedelsverket uppmanade djurägare att alltid handla läkemedel från apotek, som har tillstånd att sälja djurläkemedel i Sverige. 

Nu har det tagits fram en myndighetsgemensam vägledning för att hjälpa djurägare att lära sig vad man ska tänka på vid köp, förvaring och användning av läkemedel.

Ansvarsfull användning

Läkemedel spelar en viktig roll för att förebygga, bota och lindra sjukdomar hos djur. Som djurägare har man ansvar för att se till att djuret får den vård det behöver, inklusive veterinärhjälp, vid sjukdom eller skada. 

Om behandling med läkemedel krävs är det viktigt att känna till de regler som gäller.

– När man som djurägare ska köpa läkemedel till djur är det viktigt att komma ihåg att det endast är apotek med tillstånd från Läkemedelsverket som får sälja läkemedel i Sverige. Vi har tyvärr sett exempel på att det förekommer olaglig försäljning av djurläkemedel på nätet, till och med försäljning av rena förfalskningar, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Så gör du läkemedelsanvändningen rätt:

  • Använd endast receptbelagda läkemedel om veterinär har bedömt att djuret behöver läkemedlet
  • Använd endast receptfria läkemedel avsedda för djurslaget om du inte fått annat råd från veterinär
  • Köp bara läkemedel från apotek - det är bara godkända apotek som får sälja läkemedel till djur i Sverige, det gäller både fysiska apotek och nätapotek
  • Rapportera alltid misstänkta biverkningar av läkemedel till Läkemedelsverket
  • Förvara rätt för bibehållen effekt och hållbarhet och se till att obehöriga inte kan komma åt läkemedlet
  • Ge aldrig bort eller sälj läkemedel till en annan djurhållare
  • Lämna överblivna eller utgångna läkemedel samt kanyler till apoteket
  • Ta reda på vad som gäller om du reser mellan länder och behöver ta med läkemedel till ditt djur

Källa: Läkemedelsverket 

Här kan du läsa hela vägledningen som är framtagen av Länsstyrelserna i samverkan med Läkemedelsverket, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt och Sveriges lantbruksuniversitet.

Källa: Läkemedelsverket