Experten svarar: Ska man kastrera hunden?
Många hundägare upplever att deras hundar blir lugnare efter en kastration men det finns även många nackdelar.
När en hanhunds kastreras tas ett stort hormonproducerande organ bort, testiklarna, vilket gör att testosteronproduktionen sjunker avsevärt, men den försvinner absolut inte helt.
Hormoner styr våra hundars känslor och därmed även deras beteenden. Många hundägare upplever att deras hundar blir lugnare efter en kastration, att skärpan trubbas av. Behovet att utmana minskas och impulskontrollen ökar.
Kan bli värre
Alla hanhundar som kastreras sansar sig dock inte. Vissa, vanligtvis de som varit osäkra sedan tidigare kan bli ”värre”, argare eller räddare då hormonet som står för en stor del av modet minskas. Det finns alltså inga garantier. Ha även i åtanke att en hanhund som kastreras för tidigt (innan könsmognad) missar testosteronets påverkan på den fysiska och psykiska utvecklingen. Det kan resultera i mindre muskelmassa och/eller ett juvenilare förhållningssätt.
Kastrera tik
Att kastrera sin tik har både för- och nackdelar. En stor fördel är minskad risk för juvertumörer och livmoderinfektion, skendräktighet och jobbiga löp med matvägran, trötthet, irritation och ökad vakttendens. Du behöv inte böka med tikskydd eller oroa dig för oönskade dräktigheten heller. Många hundägare upplever att deras tikar blir jämnare i humöret, landar och presterar pålitligt oavsett då den hormonella cykeln inte längre påverkar tiken.
Förändringar
Generellt finns hos både tikar och hanhundar risk för förändrad pälsstruktur, ämnesomsättning (med övervikt som följd) och hos tikar inkontinens. Tänk också på att om hunden kastreras på grund av oönskat beteende, är det viktigt att utreda om det verkligen är beroende på hormonerna. Annars kan kastration till och med förvärra beteendet.
Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.