Experten: Skäller din hund vid dörren?

Experten: Skäller din hund vid dörren?

– Knack knack!

– Vem där?

– En avbrytarhund?

– Va? En va…

– VOV!

Min sons skämt belyser något många tampas med. Besök i hemmet eller intrång i reviret ur ett hundperspektiv. Det är ett himla stök med det där ibland. Plural i viljor och förväntningar gör hallen till en laddad zon. Alla hundägare vill inte öppna dörren ståendes i en pälsbollstornado. Och alla vill inte kliva in hos någon och mötas av tassar i axelhöjd och febrila skall istället för ett: ”Välkommen kul att ses!”. Låt oss därför kika närmare på hur man kan lära hunden hälsa, det är inget de föds med, för de är inte folk. De hälsar på hundars vis om vi inte lär dem annat.

1) Desensibilisera pling, plong eller knack på dörren

Ljud är ofta startskottet på kapplöpningen till porten. De triggar igång förväntningar och känslor hos hunden. Ibland är lätena så laddade att hunden skäller rakt ut om hen hör ljudet på tv eller uppspelat på mobilen på skogspromenaden. Det har nästan blivit en reflexiv reaktion. Steg ett är därför att få hunden att reagera mindre starkt på triggern.

Det gör vi genom att knacka på dörren ofta. Gör det själv och be en granne om hjälp (vissa grannar är väldigt hjälpsamma). Knacka i väggar, knacka på fönstren, knacka överallt och titt som tätt. Utan att själv reagera på hundens reaktion. Skällandet kommer intensifieras till en början, för att sedan följa utsläckningskurvan och minska, för sådan är inlärning och avlärning.

Har man en manisk larmare till jycke kan hundens tystnad få generera att godbitar dimper ner på golvet, bort ifrån ytterdörren. Det förtydligar att tystnad uppskattas och avstånd ifrån dörr är en bra grej.

2) Lär hunden vad som förväntas vid besök

En hund utan direktiv i livet tar livet som det kommer och gör som hen vill när andan faller på. Det kan vara en bra sak eller så kan det skapa kaos. Ge jycken tydlig och vänlig information om vad du önskar dig vid besök. Att sitta på given plats och vänta på ”varsågod och hälsa” dämpar en ambitiös fyrbenta välkomstkommitté.

Tydlig innebär tydlig plats; en rund lite färgglad matta eller en kökshandduk spelar ingen roll, bara platsen är densamma. Knacka på dörren och belöna på mattan, repetera som fasen. Knacka på dörren, håll en godbit över hundens huvud när hen intagit mattan – jycken sätter sig på mattan – repetera som fasen. Tills hunden sätter sig på mattan när du knackar på dörren. Tydlig under träning innebär att du har tydliga handrörelser, kriterier, rättkommando (bra) och precis belöning.

Knacka på dörren

När du kommit så här långt ska du ”bara” göra samma sak när utomstående knackar på dörren. Men vet ni vad, det är inte så himla klurigt, tidskrävande eller svårt. Bara man förstår vikten av att vara konsekvent. För det är otroligt viktigt. På riktigt, fråga Snobben.

Har du varit ute, ta tillfälle i akt och öva. Ha en godbit beredd när du öppnar dörren, hälsa på jycken lite snabbt, för sedan hunden mot mattan, sätt den genom att guida med godbiten, belöna och hälsa ordentligt under tiden hunden är på mattan. Mattan är liksom världens bästa plats. Värsta innestället. Allt grymt händer på mattan. Har du gjort rätt kommer hunden nicka uppskattande mot mattan. Kanske när du inte ser. Men det kommer att ske.

Var sjukt noga med att DU alltid avslutar hundens sittande på mattan. Alltså, en gång till, DU avslutar! DU. Inte hunden. Så får du kontrollen över besöksläget. Säg tydligt ”Varsågod och hälsa!” och visa med ditt kroppsspråk att det är dags att lämna mattan. Får hunden styra över detta själv, så får du en hund som går fram och hälsar när hen känner för det. Inte när du känner för det. Och då blir det kaos igen. Gör du allt i denna text och inte detta sista, kommer det gå lite åt pipan, bara så du vet. Och med lite menar jag nog mycket.

3) Rigga träning

När samspelet kring knack, knack, pling, plong, mattor och ”varsågod och hälsa” och sånt funkar bra med dig och resterande familjemedlemmar är det dags att utveckla hundens förmåga. Bjud grannarna på kaffe (det är mysigt) men förvarna dem på att du kommer kuta fram och tillbaka mellan dörrspringan och hunden och mattor och kasta leverpastej och kanske inte alls verka speciellt vänskaplig fast du egentligen är det. Och att de visst kommer få komma in, med tiden, men det kanske tar en kvart. Förvarna dem.

Det kommer ta lite tid i början. För det är inte så nedrans lätt att lära sig nya saker. Och verkligen inte så lätt att sluta med saker man haft för vana att göra. Speciellt om de varit roande att skälla, valla och bära iväg på besök och sånt.

4) Behåll rutinen

När du träningsfikat så pass mycket att grannarna börjar bli tröttsamma har nog jycken hunnit lära sig ett och annat. Var nu noga med att bibehålla rutinen även vid spontanbesök. Känns det bättre så sätt upp en lapp på ytterdörren ”Det kan ta ett tag innan jag öppnar, jag tränar hunden, men gå inte riktigt än…(om du inte är en psykopatisk lönnmördare, då kan du gå direkt annars kommer min rabiessmittade pitbull/amstaff/rottweiler/ på anabola döda dig)” eller nått i den stilen.

Lycka till!

  1. Ovanstående tips handlar om ren och skär inlärning, agerar jycken portvakt med ilska eller rädsla som motivationskraft krävs beteendeterapi, en annan grej liksom.
  2. Det var absolut inte min mening att vara fördomsfull mot psykopatiska lönnmördare, förlåt.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se