Diabetes hos hund
Diabetes är en vanlig sjukdom som drabbar både människor och hundar. Den kan få allvarliga konsekvenser om den inte upptäcks och behandlas i tid, men med rätt behandling kan många ändå leva ett bra liv.
Diabetes hos hundar kan yttra sig på olika sätt. beror antingen på att hunden får brist på insulin för att bukspottskörteln är skadad eller har sämre funktion till följd av sjukdom. Eller så kan orsaken vara att hunden producerar insulin som kroppen inte kan utnyttja.
– Oberoende av orsak är symtomen desamma. Cellerna kan inte ta upp sockret och det stiger i blodbanorna, säger Mikael Svensson, veterinär på Läckeby Djursjukhus.
Hur upptäcker man då att hunden drabbats av diabetes? De vanligaste symtomen är att den dricker mycket och att den kissar mycket och att den får ökad aptit, men ändå går ner i vikt. Trötthet och synsvaghet är ett annat symtom.
– Ofta blir hunden väldigt, väldigt törstig om den drabbats av diabetes. Eftersom symtomen också kan bero på andra sjukdomar, som urinvägsinfektion och livmoderinflammation, som också kräver behandling är det viktigt att söka veterinär om du märker en stor förändring hos hunden, säger Mikael Svensson.
Bättre behandlingsmetoder
Behandlingsmetoderna har blivit bättre, samtidigt som fler har sina hundar försäkrade och har råd att behandla hunden. Därför lever fler och fler hundar med diabetes.
– Att ha en hund med diabetes kostar både tid och pengar. Hunden måste få sin insulinspruta en till två gånger per dag. Dessutom behövs regelbundna återbesök hos veterinären. Att ha hunden försäkrad bör vara en självklarhet.
Alternativet till behandling är att låta hunden somna in. Om det går att behandla hunden beror på hur dålig den är när den kommer till veterinären, samt om den har andra sjukdomar som kan försvåra insulinbehandlingen Diabetes kan snabbt bli akut livshotande.
Mikael Svensson säger att diabetes är vanligare hos vissa raser; jämthund, samojed och cairnterrier. Men alla raser kan drabbas. Eftersom vissa raser är mer drabbade än andra verkar det finnas en viss ärftlighet.
Hos tikar ser man ofta att diabetes bryter ut i samband med att de är i löp eller dräktiga. Den typen av diabetes är hormonberoende.
– Om diabetes uppstår i samband med löpet och man är snabb med att kastrera tiken kan sjukdomen ibland gå tillbaka så att hunden klarar sig utan insulin efter en tids behandling, säger Mikael Svensson.
Viktigt med regelbundenhet
Det viktigaste för en diabeteshund är regelbunden utfodring och medicinering, samt motion. Då minskar blodsockersvängningarna. Behandlingen är individuell, oftast behöver hunden få injektioner med insulin två gånger per dag. Hundägaren kan själv ge injektionerna och hunden brukar snabbt vänja sig.
Läs mer om hunddiabetes och hur du sköter en hund som har sjukdomen på www.slu.se.