Den viktigaste valpträningen
Om det är något du ska träna extra mycket på under valptiden så är det kontakten. Den är viktigast av allt, menar hundinstruktören Lena Larson. – Bara med bra kontakt kan man också bygga en relation, säger hon.
Lenas liv är fyllt av hundar. På dagarna jobbar hon på Svenska Brukshundklubbens kansli, på kvällar och helger håller hon kurser. Och hemma har hon fem hundar. Ibland tar hon även hand om hundar som behöver tränas för att sedan kunna omplaceras. Så har det varit, och så lär det förbli.
– Med mina valpar och unghundar handlar det om att bygga en relation. Och grunden för alla relationer är kontakten. Mina hundar ska uppfatta mig som den trygga och roliga. Om inte kontakten finns, finns inte heller någon trygghet och då varken kan eller vill hunden samarbeta, säger hon.
Berömmer alltid spontankontakt
Själv jobbar hon med kontakten med sina hundar precis hela tiden och nästan jämt utan att fundera på det. Det sitter i ryggmärgen på både henne och hundarna. Dels handlar det om att ha en fysisk närhet till hunden. Men sedan handlar det jättemycket om beröm i vardagssituationer.
– Jag berömmer alltid den spontankontakt som min hund tar med mig. Om jag ligger i soffan och sträcker mig efter fjärrkontrollen och hunden tittar upp på mig så säger jag ”åh, vad du är duktig” eller något liknande. Alltid! Är vi ute och går och hunden tittar upp på mig så berömmer jag varje gång, oavsett om den tittar på mig för att det tar slut i kopplet eller för att jag kliver på en pinne. Jag bryr mig inte så mycket om varför, men jag berömmer alltid. Det gör att hunden alltid kommer att försöka göra saker som jag berömmer.
I soffan och på promenaden
Det hon möter hos många nya valpägare är att de är jätteduktiga på att träna på kontaktövningar – på appellplanen. Men de missar att ta med sig kontaktträningen i vardagen, hemma i soffan eller på promenaderna.
– Ibland tror jag att man gör det svårare än det behöver vara. Kontaktövningar i all ära, det ska man jobba med mycket. Men det blir svårt att implementera på en vanlig promenad när det finns så mycket annat som lockar. Man kanske tänker att man ska träna på promenaden, men så är det grådaskigt väder och man kommer inte för sig. Då blir det lättare om man får till vana att alltid berömma.
Belöning inte bara godis
När man väl etablerat kontakten kan man koppla på ett kommando som att stanna eller ge hunden en uppgift. Hundar kommer alltid att vilja göra mer av det som de får belöningar för.
Hon understryker att en belöning inte måste betyda godis. Det kan lika gärna vara beröm eller lek. Bekräftelse på något sätt. Men för att kunna göra det gäller det att man som hundförare själv är uppmärksam och fokuserad på hunden. Att man är ”med”. Lena jämför med att gå på promenad med någon som får ett samtal under promenaden och som sedan väljer att prata med personen i telefonen i stället för med dig som går bredvid. Om samma kompis hör av sig igen och vill gå på promenad kanske du inte självklart säger ja.
Med men inte tillsammans med
– Det är lite så vi behandlar våra hundar, vi är med dem – men inte tillsammans med dem. Vi kanske pratar med en vän, pratar i telefon eller är helt i andra tankar. Så fort vi är någon annanstans kommer hunden också försöka hitta på bus – gräva i gräsmattan, springa mot en annan hund – tja, gå sin egen promenad. Om man i stället jobbar på att vara tillsammans med sin hund så får man en hund som är i team med en själv.
Men om många går i andra tankar när man är ute med sin hund, så finns det ett annat misstag som många valpägare också gör – ger godis i parti och minut.
– Man är så kär i sin valp och man vill så gärna ge godis, men man kräver ingen motprestation. Det gör att man förringar betydelsen av berömmet, godisen. Jag ger alltid mina hundar en uppgift innan jag ger godis – sitt, ligg, vad som helst – så att de inte får godis för vad de är, utan för vad de gör. Tänk dig själv att du får lön fastän du bara går hemma och drar, varför ska du då anstränga dig? Det blir värdelöst. Då är det roligare om man jobbar, anstränger sig och får en bonus för det. Det gör att man vill prestera mer.
Ge en uppgift
Lena säger att hon vill att hennes hundar ska se henne som en godismaskin, men de ska behöva lista ut hur de ska få godis ur maskinen. Så när du känner att du vill belöna din hund bara för att den är så fin – ge den en uppgift först. Samma sak om hunden kommer med bollen och vill att du kastar iväg den, menar Lena.
– Jag vill vara den som startar och avslutar. Jag tror att det är viktigt att hunden ser mig som en resurs och det blir jag om jag startar och avslutar. Så om hunden kommer med bollen säger jag ”sitt”. Sedan kastar jag. Då blir det också ett samarbete, vilket båda parter mår bra av.
Kontaktövning en färskvara
Den allra första tiden är det extra lätt att jobba med kontakten med hunden, menar hon. Värre är det när hunden är könsmogen… I början är valpen väldigt benägen att söka kontakt, att vara nära. De är inte så tuffa. Världen är stor och de ger sig inte väg så långt. När valpen sedan blir könsmogen vid 6–8 månader så tror den att den behärskar världen. Hunden är säker på sin ägare – hen kommer alltid att följa med. Då är det ett ypperligt tillfälle att börja träna kontaktövningar igen, för de är en färskvara säger Lena.
Livet ut
Fortsätt med kontaktövningar hela livet. Börja enkelt och gör dem lite svårare. Även om hunden är hur duktig som helst på det mesta så överraska med väldigt lätta motprestationer ibland så att den inte kan ta för givet vad du förväntar sig.
Om man helt skippar kontakten då? Går det att lära sin hund en massa saker ändå? Tyvärr går det, menar Lena och berättar att hon själv tränat och tävlar med andras hundar, utan att först ha etablerat den där grundmurade kontakten. Det går att komma rätt långt om man tränar ”cirkusmoment”, som Lena väljer att kalla dem. Men det är svårt att nå toppresultaten. För det krävs just kontakten och tryggheten – relationen.
TEXT Yasemin Bayramoglu FOTO Getty Images
Läs även 4 sätt att boosta kontakten