Bidra inte till hundsmugglarnas grymma verksamhet!
I avelsfabriker i främst Polen, Rumänien och Bulgarien föds valpar upp under avskyvärda förhållanden. Många av hundarna kommer till Sverige genom illegal införsel i landet. Svedea kräver i ett pressmeddelande att vi hundköpare tar större ansvar då importen av smuggelhundar stadigt ökar.
Tullverket har meddelat att antalet smuggelhundar som stoppats första halvåret 2021 redan nått nästan samma siffror som hela förra året. Ökningen är en följd av coronapandemin då allt fler tycker sig ha tid för en hund, men inte vill vänta på en valp från en seriös uppfödare.
Samvetslösa uppfödare
– Smuggelhundar skulle inte finnas om det inte finns köpare, så enkelt är det. Pandemin har lett till att efterfrågan på valpar har ökat vilket inte de reglerade uppfödarna kan möta. Det gör smuggelhundar till en lukrativ affär för samvetslösa uppfödare. Vi talar om vanskötta hundar som föds upp under fabriksliknande omständigheter i små skitiga burar, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.
Dyrköpt erfarenhet
Det kan vara svårt att motstå en gullig hundvalp för ett pris som ligger väsentligt under det normala. Men en affär kan bli en dyrköpt erfarenhet – både ekonomiskt och hälsomässigt.
– Om en säljare föreslår att göra upp affären på en undanskymd parkeringsplats bör du dra öronen åt dig. Be alltid om att få besöka uppfödaren i hemmet. Och var väldigt noga med att hunden har dokumentation som visar att den är grundvaccinerad och veterinärbesiktigad. Dessutom måste alla hundar som tas till Sverige vara rabiesvaccinerade, säger Odd Einar.
Svedeas checklista vid hundköpet:
- Kräv att få träffa valpens mamma i hemmet. Många hundar som smugglas in säljs via mellanhänder som inte möjliggör att träffa hunden i hemmet.
- Kräv att få en köpehandling med fullständiga kontaktuppgifter. Ofta anger säljaren bara ett mobilnummer till ett kontantkort och kan då inte spåras efter köpet.
- Kräv att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Hunden ska vara frisk vid köpet!
- Är hunden över fyra månader måste den vara id-märkt. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
- Valpen måste vara minst åtta veckor gammal vid leverans!
- Undvik udda mötesplatser, köp alltid hunden i dess hem.
- Kräv att få stamtavlan samtidigt som du får hunden. Ofta saknas både kennel och stamtavla från oseriösa säljare.
- Accepterar inte säljaren dina villkor ska du inte köpa hunden! Det är värt att vänta på drömhunden istället.
- På Köpahund.se (SKK) förmedlas bara hundar som fötts upp av uppfödare inom Svenska Kennelklubben.
Källa: Svedea