Är din hund jaktgalen? Så kan du lösa problemet!
Många hundar älskar att jaga och kan inte gå lösa eftersom de riskerar att jaga vilt olovandes. Etolog och hundinstruktör Emma Ahlquist tipsar här om hur du kan lösa problemet.
Att prata om problembeteenden kan vara lite kluvet – för vem är det som har problem egentligen ? Ofta är det vi människor som tycker att hundens beteende är besvärligt men hunden gör kanske bara det den är avlad för sedan urminnes tider.
– Många småhundar har exempelvis haft som uppgift historiskt att varna – alltså skälla – när något händer eller någon kommer. De kallas för larmande raser och det bästa är om de kan få ha kvar sin ursprungliga uppgift – att larma – i någon form, säger Emma Ahlquist.
Berikning kan vara lösningen
En grundtanke med berikning är att hunden får utlopp för sina naturliga beteenden. Beroende på beteende kanske det kan låta svårt?
Emma har hjälpt många olyckliga hundägare med stressade eller bara missförstådda hundar genom att bara ta reda på vad hunden behöver. Hon menar att vi ibland verkar ha glömt bort vad våra hundar är avlade för från början, men om vi påminner oss om det kan livet bli lättare för alla inblandade.
Emmas förslag på berikning:
– För en hund med stort viltintresse finns inget som är lika bra som att jaga, men om man inte kan jaga med den så är viltspår ett jättebra alternativ, säger Emma Almquist.
Hon möter ofta hundägare som blir lite oroliga när de ska ”uppmuntra” en redan vilttokig hund genom att låta den gå viltspår. ”Kommer den inte blir mer viltgalen om den får spåra?”.
– Om hunden inte har något viltintresse alls då kan du kanske se en ökning när du börjar spåra. Men har du redan en viltintresserad hund upplever jag inte att det blir värre utan bättre.
Snarare får du en struktur på spårandet, och man gör det ihop. Ett viltspår är ett ”konstgjort spår” där du drar en viltdel, ofta en rådjursklöv, genom skogen. Här och där droppar du dessutom blod i spåret för att simulera ett skadat vilt.
– Jag har aldrig sett något så extremt tydligt som en jaktintresserad hund som får viltspåra – det är som att de säger ”det är det här jag är född för att göra”. Flamsiga hundar blir plötsligt väldigt seriösa, säger Emma.
– Men kom ihåg: om din hund har beteendeförändringar ska du alltid kontakta veterinär först och främst, för att konstatera att hunden är frisk. Ett besök hos en fysioterapeut kan också vara bra. Lösningen finns nästan alltid i att behandla problemen via både kropp och knopp.
Text: Lena Gunnarsson. Foto: Getty Images.