5 sommarplågor
Hjälp hunden att klara de varma dagarna! Foto Getty Images

5 sommarplågor

Vissa dagar kan det bli för mycket av det goda och det blir olidligt hett. När temperaturerna blir för höga så behöver våra hundar hjälp att klara av dagarna.

I BILEN

Detta kan inte påpekas tillräckligt många gånger, för det händer varje sommar. Hundar blir lämnade i bilen med rutan till en del neddragen i tron att det räcker för att få in syre. Hundar dör! 20 grader utomhus blir snabbt 85 grader inne i bilen. Det finns silverdukar att täcka bilen med som reducerar graderna men rekommendationen är ändå att aldrig lämna en hund i bilen. Det ärende som man tänkt ska ta några minuter kan bli mycket längre.

ASFALTEN SMÄLTER

Du själv går bekvämt och skyddat i dina skor, men hur är det med hunden? Asfalten kan bli ohyggligt varm under heta sommardagar. Undvik asfaltsvägar längre sträckor mitt på dagen. Ett tips är att du själv sätter ner din bara fot eller lägger din hand på asfalten. Kan du hålla kvar handen under fem sekunder? Om du inte kan det så ska din hund inte gå på den vägen. Brännblåsor på trampdynorna smärtar.

VÄRMESLAG

Hunden kan i värsta fall drabbas av värmeslag om temperaturen runt den är för hög. Tecken på värmeslag kan vara att hunden flåsar och går ostadigt, slemhinnorna blir mörkröda och torra. Hunden kanske faller ihop och inte orkar resa sig. Om det har gått så långt måste den omedelbart ha vård. Kyl ner kroppen försiktigt. Ljumskarna och armhålorna, trampdynorna och huvudet är ställen som man kan lägga blöta handdukar på. Och naturligtvis behöver hunden dricka vatten. En hund som drabbats av värmeslag bör undersökas av veterinär även om du själv lyckats få ner temperaturen.

SOLBRÄNNA

Det tänker vi nog inte på men visst kan en hund också bli bränd om den är i solen för länge. Och det är lika obehagligt och smärtsamt för den som för dig. Smörj in en skyddande solkräm på de ställen där din hund har tunn päls, som öron, nos, mage och pung.

HUGGORMSBETT

Under varma dagar gillar huggormarna att ligga och sola sig. Kommer då en hundnos eller en hundtass och stör så hugger ormen förmodligen direkt. Hur illa det tar beror på hur mycket gift som ormen ger ifrån sig, och var på hunden den biter. En biten hund ska hållas stilla, bär den till bilen och uppsök snarast veterinär för undersökning

VIKTIGT! Allmäntillståndet kan ofta förvärras under det kommande dygnet om din hund blivit skadad. Rådfråga därför alltid din veterinär hur du ska vårda din hund om den råkat ut för något av ovanstående.