Bilden är en genrebild och inte kopplad till händelsen.

123 hundar omhändertogs – larmats om kenneln tidigare

För några veckor sedan omhändertogs över hundra taxar från en kennel i Linköping där drygt 20 fick avlivas efteråt. Länsstyrelsen hade larmats om misstänkt djurplågeri flera gånger tidigare, rapporterar SVT Nyheter Öst. 

Det var i augusti i år som det gjordes en oanmäld inspektion på en kennel utanför Linköping. Länsstyrelsen fick ett samtal från Svenska kennelklubben där de hade gjort ett försök till en rutinkontroll, men inte hade lyckats då ägaren till kenneln inte öppnade dörren. 

Länsstyrelsen åkte till uppfödaren, för att kontrollera förhållandena, som visade sig ha en mycket bristande djurhållning. Enligt anteckningarna från kontrollen så rådde det misär. 

Flera fick avlivas 

Totalt var det 123 taxar som omhändertogs och ett 20-tal av hundarna fick avlivas kort efter på grund av skicket som de var i. 

Kenneln var ansluten till Svenska kennelklubben, SKK, och nu kritiseras organisationen. 

 – Man är otroligt besviken på Svenska kennelklubben. Det står klart och tydligt att uppfödarna måste se till att tiken och valparna har det bra. De måste kontrollera det, säger Sara Broms, som köpt en tax från den anmälda kenneln, till SVT Nyheter Öst. 

Larmats tidigare 

Det har larmats om misstänkt djurplågeri tidigare hos uppfödaren i Linköping där det under 14 år varit elva personer som tipsat länsstyrelsen där de önskat att de ska åka till kenneln för en kontroll.

– En stor mängd tips kommer in på en stor mängd verksamheter. Vi har inte möjlighet att genomföra tillsyn på samtliga tips. Det är en prioriteringsfråga, säger Kristoffer Hellberg, Länsstyrelsen Östergötland, till SVT Nyheter Öst.

SKK larmade till länsstyrelsen innan omhändertagandet i augusti tidigare i år, men redan för sex år sedan gjorde SKK en anmälan om kenneln där de uttryckte sig vara mycket oroliga över djurhållningen.

Länsstyrelsen åkte då ut till uppfödaren för en kontroll.

– Då kunde vi inte konstatera några brister som föranledde omhändertagande eller föreläggande, säger Kristoffer Hellberg till SVT Nyheter Öst.

Trots att kenneln i Linköping anmäldes av SKK för sex år sedan så fick kenneln vara kvar som medlem. 

– Om länsstyrelsen säger att det här är okej, då har vi väldigt svårt att hävda att det inte är okej. Vi måste förlita oss på de underlaget vi får från myndigheten, säger Janina Pfalzer på Svenska kennelklubben till SVT Nyheter Öst.

Källa: SVT Nyheter Öst