Expertern: Så här ger du din hund en värdig ålderdom

Expertern: Så här ger du din hund en värdig ålderdom

Hur märker man att hunden börjar bli till åren? Bör man ändra jyckens livsstil när nosen grånar? Och i sådana fall hur? Här får du tips på hur du kan ge grånosarna all den kärlek de så väl förtjänar.

Ålderdom förknippas med hög ålder, stelhet, kanske rent av smärta och minskad ork, vilket påverkar en hunds välbefinnande. Men både ålderdomen och välbefinnandet påverkas också av förändringar i kognition, det vill säga minne och inställningen till livet. Det är hur hunden faktiskt mår och upplever sitt liv och vilken livskvalitet den har, som kan underlätta vid det bävade beslutet. I hundlivets slutskede är det vi hundägare som måste ta moralisk ställning och besluta när vår bästa vän ska få somna in. Och ju mer man vet om hundens totala mående i det läget, desto bättre.

Senior?

Om en jycke är gammal eller ej beror inte på en siffra. Däremot åldras stora hundar generellt fortare än små. Så hur vet man när hunden klivit över seniortröskeln? Jo, en äldre hund slår vanligtvis av på takten, sover mer och skyndar sällan. Den kan få svårt att ta sig upp och ner ur liggande ställning, få en stelare gång och kräver därför uppvärmning innan traven flödar. Grånosar som fått svårare för trappor eller märkbart tar sats för att hoppa in i bilen känner troligtvis av ett åldersrelaterat obehag eller smärta i kroppen. Men det behöver inte vara så, en äldre hund kan också ha skadat sig och ska självklart ha vård som vilken hund som helst. Väljer vi att ha kvar en hund med krämpor är det vår skyldighet att erbjuda smärtlindrande åtgärder som rehab eller medicinering på livets höst.

Nya aktiviteter

En del äldre blir nedstämda när kroppen inte presterar som förr. Hundar som varit aktiva som unga kan ha identifierat sig med sin fysik, att mista den är som att mista en bit av sig själv. Dessa jyckar kan må väl av kosttillskott som främjar muskler och leder (bör innehålla magnesium, b-vitamin och tryptofan). Hjälper det inte, kan det pigga upp att få hunden att engagera sig i nya aktiviteter som inte kräver fysisk prestation. Rejäl hundgöra som nose-work kan hjälpa den ambitiösa att ändra sin självbild och på så vis fortsätta hålla huvudet högt. Rallylydnad passar också ofta den äldre hunden.

Lyssna på din hund

Andra hundar låter inte nedgången bekomma dem. De trivs med kortare promenader och drar självmant ner på tempot. För dem kanske det molande bakknäet faktiskt inte är så jobbigt att dras med. Det är individuellt hur hundar hanterar smärta och andra åldersrelaterade begränsningar. De äldre och visa brukar de heta. Det gäller även våra fyrbenta.

Grånosarna är oftast kloka, värdiga och tar saker med större ro. De kan vara principfastare än i sin ungdom och noga med sina gränser. Att sova längre är sunt om man då under sin vakna tid orkar ha glimten i ögat och lufsa på äventyr i sin egen takt. Stör inte en grånos som drar stockar, de har all rätt att bli griniga om så.

Vissa äldre hundar vägrar klokt nog att gå längre promenader. De kan undvika vissa sträckor eller försöka korta ner distansen. De kan valla dig till stopp eller greppa din arm och försiktigt hålla dig på plats. Allt för att poängtera att du går för snabbt eller för långt. Var lyhörd och tillmötesgående. Din hund har accepterat sina begränsningar. Kanske handlar ert scenario om din acceptans kring din hunds slutskede. Den insikten kan slita de starkaste av hjärtan itu. Lyssna på din hund.

Åldras med värdighet

Vi får helt enkelt anpassa oss. Man går inte ifrån en hundtant som inte orkar hålla på i vår takt. Och äldre hundar kan ta längre tid att nosa klart så man får vänta på den fyrbenta gubben. Man ger en hjälpande hand upp i bilen och man justerar kosten så att hullet hålls lagom. Extra kilon belastar en värkande kropp onödigt. Man klappar och kliar länge. Och man gnolar och filosoferar tillsammans på en parkbänk istället för att lägga tid på lydnadsträningen.

Du kan absolut göra avkall på lydnaden, det som begärs ska vara uppnåeligt både fysiskt och psykiskt. Men, det finns klipska seniorer som utnyttjar läget och charmar sig till att sova i sängen och tigga vid bordet på äldre dagar. Och en del hörselnedsättningar är faktiskt bara selektiva. Om det är okej eller ej är upp till dig. Det finns inga regler. Det viktigaste är att din vän får åldras med värdighet, inte om det slinker ner en bullkant under soffbordet eller ej.

Aktivitet på rätt nivå

Vissa hundar håller god vigör upp i imponerande ålder. Pensionera inte en aktiv senior i förtid. Fysisk och psykisk aktivitet på rätt nivå kommer att hålla din hund ung i sinnet och hållbar i kroppen. Ibland hänger kroppen med medan sinnena sviktar. Kognitionsnedsättningar som försämrat doftsinne, hörsel och syn hör åldern till oavsett hur mycket krut-tant pälsbollen än må vara. En del av förändringarna kan vara svåra att märka.

VAD KAN JAG GÖRA?

Åtgärderna varierar som alltid beroende på orsak

VID HÖRSELNEDSÄTTNING

Gamlingen kan komma att höra sämre vilket innebär att lydnaden försämras. Hunden hör dig helt enkelt inte. Förenkla genom att använda tydliga handsignaler. Som uppmärksamhetssignal kan du varsamt beröra hundens bog innan du tydligt visar vad du önskar. Frikommandot ”varsågod” kan bytas ut mot att du lägger handen på ditt hjärta innan du belönar. Handsignalen kommer att betyda ”Rätt, din belöning kommer”. Istället för inkallningsvisslingen kan du ställa dig som ett T, en tydlig signal som syns på håll.

Gör övergången i god tid. När du märker att din hunds hörsel sviktar tränar du in de visuella signalerna genom att exempelvis vissla precis innan du ställer dig som ett T. På så sätt kopplas signalerna samman och betydelsen blir tydlig för hunden. Värt att tänka på: Hundars hörsel kan påverkas så att det hör annorlunda än tidigare. Välkända ljud kan upplevas märkliga och tidigare bekanta läten kan till och med smärta. Därför kan ljudrädsla uppkomma på äldre dagar. Fetvadd i öronen likt öronproppar kan hjälpa. Hundar som varit ljudrädda som unga kan å andra sidan finns ro i att få sämre hörsel.

NÄR DOFTSINNET SVIKER

Hundar som förlorar eller får nedsatt doftsinne kan bli osäkra och oroliga, doftsinnet är ju deras främsta sinne. För en del blir detta stressande och känsloladdat som påverkar livskvaliteten rejält. Brukar ni spår-/sökträna, lägg då extra mycket doft i spåret, dra en smarrig korv i ett personspår du tidigare bara behövt gå. Låt uppletandet bestå av ett stort föremål på nära håll i rutan så att hundens självförtroendet hålls högt. Träning ska vara roligt och inte frustrerande. Det är svårt att kompensera ett avtagande doftsinne eller ens förstå vad hunden går igenom. Men vi kan alltid vara empatiska.

NÄR HUNDEN BÖRJAR SE SÄMRE

Hundars syn kan försämras precis som vår när vi blir till åren. De flesta hundar kompenserar genom att förlita sig på öronen eller nosen. Det går bra till en gräns, men när dimman runtom sluter sig allt närmare är rädslor vanligt.

Ser man inte mer än någon meter framför sig kan promenader och besök i hemmet vara otäckt. Möblera inte om, håll hunden kopplad. Presentera folk genom att leda in dem i hundens synfält, låt dem sätta ner en hand för doftintryck och berätta vem det är.

En hund med så här allvarlig funktionsnedsättning vill sällan vara ensam, det blir otryggt. Håll dig nära och avboka semesterresan. Hemma är bäst i detta läge. Har det gått så här långt är det dock dags att ta sig en funderare kring hur hunden upplever sin vardag. Dessa rädslorna är svåra att träna bort eftersom vi inte rår på orsaken. Vi kan underlätta och skapa dagliga rutiner för att dämpa oro. Men inte mer än så.

NÄR DET BLIR SVÅRARE ATT LÄRA NYTT

Fortsätt att träna din äldre hund. Aktivera och utveckla förmågorna. Problemlösning och hjärngympa som Do-as-I-do träning håller gråmassan i schakt. Den äldre jycken har vanligtvis kortare koncentrationsförmåga, sämre närminne och fokuset är inte vad det en gång var. Men de flesta kan definitivt lära sig nya saker. Ha tålamod, pausa ofta och sänk dina krav. Ha kul tillsammans och njut av varandra.

VID DEMENS

Forskning har visat att 28 procent av hundar i 11-12 års ålder och 68 procent av hundar i 15-16 års ålder visar en eller flera tecken på demens. Hunden kan glömma rutten på sitt vanliga promenadstråk, ha svårt att känna igen sin ägare, ställa sig tveksam inför välbekanta kommandon, glömma var vattenskålen står. Dessa hundar ska aldrig vara lösa utom in din omedelbara säkra närhet, de kan villa bort sig och inte känna igen din vissling eller komma ihåg att bilar är farliga. De behöver din handledning i alla lägen.

NÄR DET BLIR SVÅRT ATT SOVA

Den äldre hundens sömncykel kan förändras. Grånosarna kan få svårt att komma till ro kvällstid när dagens belastning molar. De kan även ha svårt att ligga länge, och därför vrider de eller vankar de på natten. Ibland känns det tryggare att sova djupt under dagtid när andra är i rörelse och håller vakt. Se till att din senior har en skön och tryckavlastande bädd, gärna en avskild plats om han föredrar eller i närhet av dig om det föredras.

 

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se

VI ÄR SKYLDIGA DEM VÅRT MOD

Att bli gammal är en fysisk och psykisk omställning som sker gradvis. Den förändringen kan oroa de kavataste av hundar. Separationsångest eller olust att vara ensam kan väckas eller så uppvisas frustrationen i ilska. Ha förståelse men utgå inte ifrån att det inte går att göra något åt.

Täta veterinärbesök rekommenderas i detta livsskede och alltid vid plötsliga förändringar i beteende, matvanor eller om hunden plötsligt drabbas av inkontinens eller hälta. Vi bör inte ”acceptera” att vår äldre hund har ont eller är dement utan att göra allt för att förbättra läget.