Checklistan - 9 viktiga saker att tänka på när du köper valp
Så var det äntligen dags att hämta hem den lilla valpen. Härligt men kanske också lite nervöst, särskilt om det är första gången. Här kommer några goda råd på vägen.
1. Trygga hemmet
Innan valpen kommer hem är det klokt att valpsäkra. Gå en lov i hemmet med kritiskt granskande ögon på allt som kan verka lockande för en valp. Det kan vara sladdar att tugga på, dukar den kan dra ned så den får saker över sig, trappor att falla utför eller olämpliga och farliga saker som kan tänkas slinka ned i magen.
2. Hemfärden
Går resan hem i bil? Hundar får enligt lag inte transporteras lösa i bilen och en bur som går att spänna fast i bilen är då det absolut bästa alternativet. Det kan om möjligt vara klokt att låna en, för att slippa lägga pengar på en bur som valpen sedan kanske snabbt växer ur. Det är även godkänt med en sele som fästes i säkerhetsbältet, men det kan vara svårt att hitta en storlek som passar. Hämtas valpen med buss, båt eller tåg? Då fungerar en mjuk canvasbur bra.
3. Ge överlämningen tid
Välj en dag för hämtning när både du och uppfödaren har gott om tid. Den får inte lämna tiken förrän den fyllt åtta veckor, men det gör absolut inget om du hämtar den ett par dagar, eller till och med veckor efter det. När det är dags; sitt en stund med både tik och eventuella syskon om hon är bekväm med det. Det är bra om valpen får vänja sig lite successivt vid sin nya familj. Be gärna att få med något hem som luktar av tiken och syskonen, kanske en liten filt eller dylikt. Det kan kännas tryggt första natten.
4. Fotografera
Glöm inte att ta foton! Att ha bilder på din valp tillsammans med mamman och syskonen är roligt.
5. Papper och försäkringar
Se till att du får med dig; köpeavtal, friskhetsintyg från veterinär, bevis på att valpen är vaccinerad och avmaskad samt ID-märkt med ett chip i nacken. Valpen ska vara registrerad hos Jordbruksverket. Ta med en blankett för att registrera ägarbytet så kan du och uppfödaren fylla i den direkt tillsammans. Är det en renrasig valp ska du också få med registreringsbevis/stamtavla. Se även till att valpen är försäkrad.
6. Var frågvis
En bra uppfödare kan vara en guldgruva av kunskap, passa på att fråga allt du undrar. Tänk gärna ut frågor i förväg och skriv upp. Har du inte köpt valp förut är det också en god idé att ta med en hundkunnig vän, som kan hjälpa dig att ställa frågor och se att allt verkar okej. Det kan vara bra att veta om valpen har åkt bil tidigare, är van vid barn, andra djur, eller annat som kan vara viktigt för ert framtida liv tillsammans. Fråga även om det hänt något som möjligen skrämt valpen, det kan vara väldigt bra att veta från början så ni kan jobba med det.
7. Praktiska förberedelser
Att ha en iordningställd sovplats färdig, där valpen alltid får vara ifred, gör hemkomsten smidig. Mat- och vattenskålar, koppel, halsband/sele, nåt att tugga/bita på, mat (helst samma som den har fått hos uppfödaren) och bajspåsar är annat som behövs. Resten kan du köpa eftersom.
8. Ta det lugnt!
Att flytta till ett nytt hem och lämna mamma och syskon innebär en stor omställning. Tänk på att valpen troligen är trött av alla nya intryck och kanske även lite orolig de första dagarna. Låt den få god tid på sig att lära känna sin familj och sitt nya hem, innan nyfikna kompisar och vänner får komma på besök – och då inte alla samtidigt förstås.
9. Behåll kontakten
En bra uppfödare kan du vända dig till framöver om det uppstår frågor. Kanske kan denne även ordna så att ni valpköpare kan få kontakt med varandra, till exempel via en Facebookgrupp. Det är ofta väldig roligt och givande att följa kullsyskonen.