Så här kan du ge hunden variation och utmaningar i träningen
Naturen finns överallt. Det spelar ingen roll om du har storskogen runt hörnet eller bor mitt inne i stan så kan du hitta kreativa möjligheter till fysträning.
Genom att ändra underlaget ni tränar på varierar du enkelt dina övningar utan att du behöver lära din hund nya saker. Då ger du hunden både variation och utmaningar samtidigt som det är lätt för dig att hålla hög kvalitet på övningarna.
Olika underlag
Hårda underlag: ger ett kort och stötigt steg och rörelserna blir lätt monotona. På lång sikt kan hård mark påverka skelett och leder negativt. Exempel på sådana underlag är berg, asfalt och grusvägar.
Mjuka fasta underlag: ger ett fjädrande steg och inbjuder hunden att variera sina rörelser. Den kan använda sin inbyggda svikt och på så sätt att spara energi samtidigt som det är skonsamt för lederna. Exempel på sådana underlag är skogsstigar, gräsmattor och den fasta delen av en sandstrand.
Mjuka lösa och eller blöta underlag: gör att tassarna sjunker ner och hunden måste då dra upp dem med muskelkraft. Exempel på sådana underlag är tjock mossa, kärr- eller myrmark och grunt vatten.
Platta underlag: tillåter hunden att gå med raka ben hela tiden. Den behöver varken ta ut rörelser eller använda sina muskler om den inte själv vill. Exempel på sådana underlag är gångvägar, motionsslingor och trottoarer.
Ojämna underlag och underlag med vegetation: inbjuder hunden att lyfta upp sina ben vilket ger varierade rörelser och stimulerar många muskler. Exempel på sådana underlag är blåbärsris, ängsmark och tjocka täcken med fjolårslöv.
Notera: Ett och samma underlag kan ha mer än en av egenskaperna. Till exempel kan ett platt underlag vara antingen hårt eller mjukt. Ett mjukt underlag kan ha mer eller mindre vegetation. Om marken är både fuktig, djup och har hög vegetation blir det snabbt jobbigt att ta sig fram. Välj natur utifrån kondition och storlek på din hund.
Årstidernas olika underlag
Vinter: Mjuk snö ger fantastiska möjligheter till träning direkt utanför dörren. Träna i snön när den är lagom djup för din hund men ta det försiktigt med ishalka, hårdfrusen mark och djupsnö där den inte bottnar.
Vår: Den här tiden är full av möjligheter när marken tinar men innan vegetationen vuxit sig alltför hög. Passa på att utforska nya ställen att träna på.
Sommar: När skogen är för varm eller vildvuxen bjuder sommaren på fina möjligheter till vattenträning. Traska eller simma, välj det du och din hund gillar bäst.
Höst: Tjocka mattor av nedfallna löv är en höstfavorit och även om det blir för kallt att simma kan ni fortsätta traska i grunt vatten länge till.
Text: Annika Falkenberg. Foto: Getty Images.