Vintern är här! – Så gör du hunden snösäker
De flesta hundar älskar vinter och snö och visst är det härligt att leka med hunden och se snön virvla runt. Men för att det ska bli både kul och säkert för hunden bör hundägaren vara uppmärksam på en del saker under de kalla vintermånaderna. Hundexperten Patrik Olsson på Agria tipsar om en lyckad hundvinter!
1. KYLAN
Köldskador kan drabba hundar på samma sätt som människor. Vissa områden på hundens kropp är mer utsatta än andra såsom öron, testiklar, spenar, svansspets och tassar. Täcke och tasstrumpor är bra att ha kalla dagar, i alla fall om du har en hund som lätt fryser.
Hundar som drabbas av nedkylning får stela muskler, låg puls och andningsfrekvens. Den upplevs kall vid beröring och faller i kroppstemperatur till under 35°C. Hunden blir apatisk och i allvarligare fall medvetslös. Om det sker så hjälp hunden genom att flytta den till lä eller inomhus och vira in den i filtar. Se till att uppvärmningen sker långsamt. Försök att ge den varm dryck eller om möjligt varm sockerlösning. Kontakta omedelbart veterinär för råd.
2. SNÖKLUMPAR I PÄLSEN
Ser din hund ut som ”en gående snögubbe”? Med mycket snö i pälsen kan hunden bli tyngre och får problem att röra sig ordentligt och snöklumparna kan dessutom orsaka sår.
Duscha hunden med ljummet vatten när ni kommer hem och försöka lösa upp alla tovor. En bra idé är att hålla pälsen under tassarna och på andra ställen där problemet uppstår så kort som möjligt. Om du har en hund som inte behöver klippas så mycket kan det vara smart att satsa på en heltäckande hundoverall.
3. Ta hand om tassarna
Vintern är tuff för tassarna. Hård skorpa på snö, is och salt sliter på de vanligtvis så mjuka tassarna. Låt hunden gärna ha tasstrumpor på om ni ska ut på en längre tur. Du kan också använda tassalva, tänk bara på att smörja tassarna i god tid innan promenaden så att salvan hinner verka i torra tassar. Saltade vägar kan skapa obehag. Saltet kan ge sprickor i tassarna som blir irriterade och smärtsamma. Skölj och torka därför tassarna väl efter varje promenad.
4. På skidturen
Var försiktig här! Många hundar älskar att följa med längs skidspåret, men var försiktig runt skidor med stålkanter eftersom de kan orsaka allvarliga skärsår. Håll hunden på ett ordentligt avstånd framför dig och var uppmärksam på buskage och pinnar vid spåret, de kan vara vassa och ge sår i ögon och på nosen.
Se till att din hund inte kommer i vägen för dig eller andra skidåkare. Det kan lätt sluta i en krasch och ett olyckligt fall för både människa och hund!
5. På isen
Nära vatten och is bör du ha hunden i sele med koppel eller lång lina. Låt inte hunden gå ut ensam eller okopplad på isen, det kan vara svårt att uppskatta bärigheten. Om den skulle smita ut är det bra att ha något gott i fickan för att snabbt locka tillbaka den. Du kan också prova att springa i motsatt riktning bort från isen och se om hunden följer efter.
Skulle hunden gå igenom isen ska du aldrig gå ut själv för att rädda den, risken är stor att du också går igenom. Ring i stället räddningstjänst och peppa hunden med rop och uppmuntrande ord i väntan på hjälp.
6. Glöm inte reflex
Reflexväst syns bättre än reflexkrage, framför allt på hundar med mycket päls, eftersom kragen lätt kan ”gömma sig” i pälsen. Använd gärna modeller med både reflexer och LED-ljus och glöm inte heller reflexer och lampor för egen del.