Viktiga val inför valpköpet
Ska du skaffa hund? Grattis! Du står nu inför flera stora beslut. Vilken ras? Tik eller hane? Vem ska jag köpa av? Kunskap och magkänsla, gärna i den ordningen, är viktiga redskap i valen du har framför dig. Det finns så mycket att begrunda, så låt Härliga Hund hjälpa dig att lägga tankarna i ordning.
Rasval
Börja med ditt rasval. Oavsett om du väljer en renrasig hund eller en blandras bör du ta reda på så mycket som möjligt om hundens ursprung. Rasens/rasernas historiska användningsområde avslöjar vilka krav den vuxna hunden kommer att ställa på dig, sin omgivning, er levnadsmiljö, pälsvård, motion, aktivering och träning.
Rasspecifika egenskaper
En vaktande ras (motar bort intrång i reviret) du får mod styrka och skärpa på köpet. En larmande ras (skallmarkerar intrång) är energisk, uppmärksam och vaksam, och givetvis skällig. Dessa två rasgrupper kan vara reserverade mot främlingar och kan ha stor integritet, de kräver en hel del socialisering. En ras som jagar med drev- eller ståndskall kommer att skälla och behöver dessutom mycket motion och möjlighet att jaga. En vinthund kommer ha jaktlust, stort behov av att få springa, vara självständig och vanligtvis reserverad mot främlingar. Med en retriever får du en följsam hund med passion för att hämta och bära, energin är på topp, vattenintresse kan råda och det sociala intresset är ofta stort.
Olika behov
De medfödda egenskaperna behöver ett utlopp och ofta ett ansvarstänk. Din ras behöver den träning, motion och aktivering rasen suktar efter för att vara trygg och harmonisk. Vissa karaktärsdrag som skällande och vallningsdrift kan dämpas med rätt sorts träning men är svårt att släcka ut helt. Är rasens naturliga beteende något som inte passar dig eller din levnadsmiljö kan situationen bli ohållbar. Ha det i åtanke vid val av ras.
Social eller ej?
Är du social och vill umgås med andra tillsammans med din hund bör du beakta ditt rasval ur den aspekten. En del raser trivs oerhört väl i flock och är naturligt gladlynta mot andra människor och hundar om det inte ges orsak att känna annorlunda.
Vad passar dig?
Du bör även ha storlek, päls och därmed behövd pälsvård och rasbundna sjukdomar i åtanke. Det är viktigt att känna sig själv när man gör sitt rasval. Vad vill jag ha? Vad orkar jag verkligen inte med? Hur stort ansvar vill jag ta på mig? Vad kan jag ge en hund i form av tid och engagemang? Kommer jag pyssla med pälsvård dagligen eller är någon gång i veckan mer troligt? När det och mycket mer ringats in blir det lättare att fatta ett klokt beslut och få chansen till ett givande hundliv i harmoni.
Venus eller mars?
Det finns väsentliga skillnader mellan tikar och hanar. Fundera på vad som passar dig.
Tik
Mindre och nättare
Löper 2-3 gånger om året
Kan förändras i beteende och allmänt mående kring löp
Löper risk för juvertumörer
Snabbrastade, kissar oftast få gånger och då mycket
Hane
Större och grövre
Starkare, kan vara svårare att hålla
Beteende och allmänt mående kan påverkas av doften av löptikar
Tar tid att rasta, kissar lite men ofta, nosar och revirmarkerar frekvent
Välja uppfödare
Om du landat i rasval och kön är det bara att gratulera! Viktiga pusselbitar är på plats. Nästa punkt på agendan är att välja uppfödare och givetvis är en SKK-ansluten och därmed granskad uppfödare en bra start. Självklart finns många oregistrerade uppfödare som är fantastiskt duktiga och en del registrerade som är mindre lämpade för uppgiften. Just därför är granskningen svår, men ack så viktig. Välj uppfödare med omsorg och kritiskt tänkande.
-
Fråga experterna
Hör dig för i rasgrupper eller fråga välrenommerade experter tillhörande din rasklubb. Du kan även ringa SKKs avelsråd och be om tips på bra uppfödare. Samla på dig ett flertal som har gedigen utbildning, erfarenhet och bra avelsresultat. Du vill kunna checka av alla tre rutor, en räcker inte. -
Var noga med hälsan
Fråga om uppfödaren arbetar enligt rasens Rasspecifika Avelsstrategier (om sådana råder för din ras). Läs igenom rasens avelsstrategier i förväg så att du har koll på läget och kan ställa relevanta frågor. Detta är av stor vikt om din ras är sjukdomsdrabbad. Låter något udda eller ogenomtänkt, ta varningssignalen på allvar. Låt inte det karga utbudet på valpar pressa fram ett köp som inte känts rätt från början, det kan sluta i tragedi. -
Kontrollera kompetensen
Prata med uppfödaren och ställ frågor om hens hundutbildning och erfarenhet av avelsarbete och praktisk hunduppfödning (skötsel av tiken och valparna). Fråga hur socialisering, miljöträning, bilåkning och hanteringsträning påbörjas hos uppfödare. Görs det inte eller på ett undermåligt sätt drar du öronen till dig. Fråga hur valparna bor och var de vistas mest, tillgången till mammatiken och utfodringsrutiner. Anar du oråd ställer du följdfrågor eller satsar på en annan uppfödare. Fråga även om det finns andra hundar, djur eller barn i hemmet. Hur gamla är de? Och hur får de interagera med valparna? Unghundar bland valpar utan guidning eller restriktioner kan skada mer än socialisera. Likaså om barnen får ”umgås” med valparna så mycket de vill. Låter det som flugornas herre, backa ut redan nu. -
Prislappen kan avslöja
Fråga vad valparna kostar och jämför med prislappen andra seriösa uppfödare sätter. En ”billig” valp kanske kan locka och en dyr valp behöver inte alltid vara bättre. Men det kostar att föda upp valpar och driva en kennel. En seriös uppfödare täcker sina kostnader och arbetstiden, om inte kan något vara skumt. Som uppfödare tar man betalt om ett gediget arbete lagts ner. -
Låt det ta tid
Prata med och besök flera uppfödare. Tiden du lägger på denna efterforskning är välinvesterad. Du kan inte undersöka en uppfödares lämplighet nog. Och kom ihåg, en genuin uppfödare har inget att dölja och dina frågor, ditt återkommande och eventuellt velande kommer att förstås. De vill att du ska vara 100 procent säker och att komma dit tar tid. Och om uppfödarens förståelse sviktar redan nu kan du nog inte räkna med så mycket stöttning efter valpköpet. Ett stöd som kan vara guld värt. -
Fråga tidigare valpköpare
Hör dig för med uppfödarens tidigare valpköpare. En seriös uppfödare är transparent och låter dig kontakta tidigare köpare om de gett sitt medgivande. Ställ de frågor du kanske inte vågat eller velat ställa direkt till uppfödaren om hen, aveln eller avelsresultatet/hundarna. Ha i åtanke att mycket kan ske efter att en valp lämnat uppfödaren, en tidigare valpköpares dilemma med sin hund behöver inte vara uppfödarens fel men hens stöttning kan säga en del. Dra snarare öronen åt dig vid återkommande historier som aggression, rädslor, osäkerhet. -
Analysera datan
Scanna SKKs hunddata. På hemsidan skriver du in föräldradjurens registreringsnummer eller fullständiga namn och får sedan upp information om erhållna titlar, tävlingsresultat, veterinärutlåtande (hälsodata, exteriördata), MH-resultat (mentaltest). Titta närmare på mammatiken, hanen, deras föräldrar och kullsyskon. Tikens och hanens tidigare kullar kan även vara av intresse. Här finner du massor av spännande data att analysera. Hur ser egentligen höftleds- och armbågsledsstatus ut ett par generationer tillbaka? Gör jobbet, det hjälper dig att fatta ett genomtänkt val.
Att du gör ett gediget förarbete och noggrann efterforskning är avgörande för om ditt beslut är välgrundat eller ej. Så slarva inte, detektiva runt och leta upp den bästa uppfödare du kan tänka dig.
Ja det är en del att fundera över, rannsaka och granska. Men när jobbet är gjort står du stadig i ett genomtänkt rasval. Lycka till i valet av din framtida bästis!
Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.