Hundar slickar i sig det mesta, men vätskan på marken kan vara livshotande.
Foto: Getty Images
Varningen: Vanliga vätskan som är livsfarlig för din hund
Kylarvätska och andra produkter som innehåller glykol kan utgöra en allvarlig risk för hundar där små mängder kan orsaka allvarlig förgiftning.
Vi rör oss mot kallare tider med snö på ingång i stora delar av landet. Under vinterperioden så ökar glykollämningar på marken då bilar fylls på med kylarvätska.
Det luktar gott och smakar sött för hunden, som ofta saknar konsekvenstänk när det gäller sådant som ger smaklökarna njutning, men kylarvätska kan vara livshotande för hundar då det innehåller just glykol och spill på marken kan vara en frestelse för hundar.
Det behövs inte mycket för att hunden ska bli förgiftad. Om den får i sig mer än 2 ml glykol/kg rekommenderas omedelbar behandling.
Första symptomen på etylenglykolförgiftning kan börja visa sig inom 30 minuter till 12 timmar, och de kan visa sig genom illamående, kräkningar, ökad törst, vinglighet och kramper.
Och det är inte bara i kylarvätska du hittar det, utan det kan finnas även i exempelvis låsolja och bromsvätska.
Viktigt att hunden får behandling
Hunden kan verka må bättre men det är inte säkert att faran är över för det. Mellan 12 och 24 timmar efter förgiftning kan det uppstå akut njursvikt, andhämtningen blir svårare, kramper och medvetslöshet.
Om du misstänker att din hund har fått i sig etylenglykol så ska du inte vänta på symtomen, utan ringa veterinär på direkten.
Har det inte gått mer än tre timmar kan veterinär försöka framkalla kräkning hos hunden, men den kan ändå behöva fortsatt behandling med dropp och annat medicinskt stöd.
Det finns motgift mot glykol men det kan vara svårtillgängligt. Istället kan man sätta in dropp med etanol för att blockera etylenglykolets effekt på njurarna framför allt.
Du kan minska skaderisken och förebygga glykolförgiftning genom att använda kylarvätska som innehåller propylenglykol istället för etylengklykol då den inte är fullt lika giftig.
Se också till att torka upp direkt om du spiller, för din hunds och andra djurs skull.
Och håll koll på hunden när ni är ute!
Källa: Agria Djurförsäkring