Vandra med hund
Att vandra i Sverige har blivit extra stort i pandemitider. Är du sugen på att vandra med hund men vet inte hur du ska komma igång? Börja lugnt i ditt närområde och krångla inte till det, menar långdistansvandraren Lina Hallebratt som är ute på tur minst sex månader om året i snitt. Här delar hon med sig av sina tips för en lyckad nybörjarvandring!
Att våga bryta gamla normer om hur ett liv med hund ska levas upplevs ofta som modigt och banbrytande, tycker flera av långdistansvandraren Lina Hallebratts Instagramföljare. Lina kan tillsammans med tiken Vega, av rasen bouvier des flandres, vara det två- och fyrbenta ekipage i Sverige som gjort flest och längst vandringar tillsammans i modern tid. De har fjällvandrat, långdistanspaddlat och cyklat, och har långt över 1 000 tältnätter tillsammans både under sommar- och vintertid.
Liten hund – inget hinder!
Även den lilla blandrastiken Bounty har varit med på en hel del turer. När Lina säger att hon vill slå hål på myten om vad små hundar klarar och vad de inte klarar så gör hon det med ett leende från öra till öra. Bounty har med sina dryga fyra kilo vandrat två stycken 300-milavandringar, två stycken 150- milavandringar och flera ”enklare och kortare” vandringar på 50-100 mil.
Många med små hundar möter fördomar, säger Lina, som menar att en liten hund inte är ett hinder för den som vill prova att ta med sin hund på vandring.
– En liten hund orkar precis lika mycket som en stor hund. Vad jag har sett så är det lättare för små hundar att ta sig fram, speciellt i branta lägen. Då tassar de på och går igång på det tekniska. Häromdagen sprang lilla Bounty sex mil på en dag, men jag räknar inte med att hon kan hålla jämna steg med mina större hundar så jag får bromsa de andra.
Hur var din första långa vandring med hund?
– Vid min första långa vandring med hund korsade jag alperna, sammanlagt 300 mil under 180 dagar, med Vega och Bounty. Det var den regnigaste sommaren på flera hundra år. Vi startade i Slovenien och gick genom Italien, Österrike, Tyskland, Schweiz, Liechtenstein, Frankrike, Monaco från Trieste i Nordöstra Italien till Monaco tillsammans med Vega och Bounty. Det blev en tur på 151 dagar, 270 mil och totalt 180 000 höjdmeter, säger Lina som ofta går kortare dagsturer i Jämtland.
Linas viktigaste lärdom från sin första vandring var att saker inte var så svåra och att man inte ska detaljplanera, därför planerar hon inte hur långt hon och hennes flock ska gå varje dag
– Det där beror på terrängen, vädret och min och hundarnas dagsform, även om deras alltid är bättre än min. Man får ta saker som de kommer. Det viktiga är hur det känns, inte hur långt man har gått.
Hur introducerar man hunden för vandring? Hur långa etapper, vilken typ av terräng och hur mycket vila?
– Det är inte så stor skillnad mellan att ta en promenad och att vandra, det är miljön som skiljer. Hunden klarar i regel mer än vad människan gör eftersom att det är så lustfyllt för den. Det ska mycket till för att man ska vandra slut på sin hund, om man nu inte själv är i en superkondition. Jag tror inte att gemene svensk är elitidrottare, eller?, skrattar Lina.
Krångla inte till det
Det finns mängder av förslag på packlistor inför en vandring med hund, men Lina vill hålla det enkelt och avråder från hetskonsumtion.
– Ge dig ut och njut, det finns vandringar för alla. Krångla inte till det, inte ens om du ska sova ute. Det finns många fina anläggningar där hundar är välkomna för den som vill göra dagsturer, om man inte vill bo i tält. Hundar är välkomna på fler än 200 av Svenska Turistföreningens boenden runt om i Sverige.
”Det är som bäst att vandra där man är just nu”
För den som är helt oerfaren finns möjligheten att ansluta sig till arrangerade turer men Lina menar att man inte behöver tänka stort, nästan alla har nära till natur där man kan spendera en heldag eller helg. Den vandringssugne nybörjaren kan helt enkelt uppleva saker nära sig själv och det är i princip lämpligt att vandra med hund överallt där det inte råder hundförbud.
– Det är som bäst att vandra där man är just nu. En stockholmare kan ta sig till Sörmlandsleden och en skåning kan ta sig till Skåneleden, sedan när man väl kommit igång kan man söka sig utanför sitt närområde. Det går att vandra året runt men man får anpassa sig till rådande förhållanden eller om man har en kyl- eller värmekänslig hund.
Ha respekt för vädret!
Värst är det tycker Lina när det snöar småspik i ansiktet, när det regnar och blåser motvind eller om det är alldeles för mycket knott och mygg.
– Det är viktigt att ha respekt för svenska väderförhållanden, från norr till söder. Har man inte kunskaper som krävs för att vistas i till exempel fjällen, där det kan råda varmt väder eller vara snöstorm, är det bättre att vandra under enkla omständigheter. Det kan vara väldigt besvärligt för både hund och människa att överraskas och tvingas pulsa på i djupsnö om man kommit oförberedd, säger Lina.
”Så här vill jag leva”
Att vara ute med hundarna skapar en känsla av lycka, harmoni och det är extremt bandstärkande, menar Lina som ser hur hon och hennes flock växer samman på ett sätt när de är ute tillsammans.
– Det är svårt att beskriva känslan när vi alla ligger utslagna i ett tält, endorfinerna går inte att beskriva utan måste upplevas. När jag är ute tänker jag inte på något, men jag tänker samtidigt på allt. Så här vill jag leva och jag råkade inte snubbla in på att lägga ner nästan all min tid på att vandra, det är ett aktivt val.
För en lyckad nybörjarvandring med hund tycker Lina att man bör tänka på att …
- … ta med rätt mängd hundmat – vid vandring går det åt mycket kalorier. Ge samma foder som de får hemma men öka mängden. Ta även med snacks.
- … packa med regnplagg, handduk och allt som gör att hund och människa kan hålla sig torra och varma.
- … inte glömma fästingplockare, klotång och första hjälpen-kit för hund och människa.
- … inte köpa en massa saker i onödan. Utgå från det som finns i garderoben och anpassa dig efter turen. Vid behov kan man låna helt gratis från sport- och fritidsbiblioteket Fritidsbanken.
Sveriges tre vackraste dagsturvandringar enligt Lina:
- Blomsterstigen i Storlien
- Välliste Runt i Trillevallen
- Platåleden i Ottsjö.
Text: Gurgin Bakircioglu. Foto: Privat