Vad händer med smuggelhundarna?
Att skaffa hund kan vara ett av de viktigaste köp du gör i ditt liv. Försäkra dig om att du köper en schysst hund från en schysst uppfödare. Inte en smuggelhund.
Text Susann Gson Engqvist Foto Getty Images
Det är Jordbruksverket i samarbete med veterinärer som avgör vad som sker med de insmugglade hundar som hittas. Ibland kan den få sitta i karantän (en kostnad på 50 000 – 100 000 kronor). Ibland avlivas de. Mycket beror på i vilket skick hunden är och var den kommer ifrån. Ett färskt fall av smuggelhundar hade tullen i Helsingborg, då de i december 2019 hittade 15 valpar på en färja i Helsingborg. Samtliga avlivades.
Stort mörkertal
Årligen tar tullen ungefär 200 hundar i beslag, men mörkertalet är stort. Tullen prioriterar till exempel att söka narkotika, alkohol och vapen före djur.
Om du, veterinären eller polisen upptäcker att hunden du köpt är en insmugglad hund är risken för avlivning liten, så vida hunden inte är allvarligt sjuk förstås. Det troliga är att till exempel blod- och/eller avföringsprov tas från hunden för att utesluta att den bär på exempelvis rabiessmitta. Du kan också beordras så kallad ”hemkarantän” i upp till fyra månader. Har köpet skett i god tro kan du inte bli straffad, så det finns ingen anledning att inte kolla upp en hund om du börjat fatta misstankar i efterhand.
Dokumentär om smuggelhundar på SVT Play
I höstas sände SVT en dokumentär i två delar om smuggelhundar. Se den, om du inte gjort det redan.
Misstänker du smuggling?
Misstänker du hundsmuggling eller annan olaglig hundverksamhet? Ring Polisen 114 14 eller Tullen 90 114 eller 0771 520 520