Bild Getty Images
Vad betyder ansvarigt hundägande?
Har du bestämt dig för att du vill ha en hund? Men innan du skaffar en hund bör du noggrant tänka igenom vilket ansvar det är att vara djurägare.
Många barn drömmer om hund. Och många vuxna fortsätter att drömma. Det är inte alla gånger det passar, och kanske det i vissa fall är sorgligt, att drömmen aldrig blir uppfylld. Att man inte fick den hund man så varmt önskade sig.
Oavsett om du köper en hund, en katt eller en guldfisk, kräver en annan levande varelse i ditt liv engagemang. Man bör noggrant överväga de ansvarsområden som följer med djurägande innan man köper en valp.
Här är några frågor att överväga innan du skaffar hund:
- Har jag tid att träna, ta hand om och engagera mig med en hund?
- Är min livsstil lämplig för att vara ansvarig för en hund?
- Är mitt hem lämpligt för den typ av hund jag vill ha?
- Finns någon tillgänglig vid regelbundna tider varje dag för att mata och gå ut hunden?
- Har jag tid att ge mental stimulans för hunden på en nivå som passar för den tilltänkta rasen och dess personlighet?
- Har jag de ekonomiska resurserna som krävs för att täcka utgifter för att ha en hund? Kostnaderna omfattar bland annat: Mat, vård, träning, veterinärbesök för hälsovård, kostnader relaterade till sjukdom eller skada, försäkring.
Ansvarigt hundägande innebär bland annat:
- Ge en hälsosam, balanserad kost i samråd med uppfödaren och veterinären.
- Se till att hunden får adekvat träning. Många rasklubbar, lokala hundklubbar och bruksklubbar erbjuder kurser.
- Träna hunden varje dag. Nivån av fysisk träning som behövs varierar beroende på ras, men alla hundar behöver rörelse. Brist på motion leder till tristess, beteendeproblem och viktökning.
- Ge hunden mental stimulering. Hundar gillar att ha jobb. Se till att hitta ett bra sätt att hålla din hund mentalt stimulerad.
- Vårda din hunds päls och tänder regelbundet. Vissa hundar behöver oftare skötas om än andra, och ju äldre de blir desto mer omsorg krävs.
- Se till att din hund får de vaccinationer som krävs och får komma till veterinär när så behövs. Seniorhundar eller hundar med hälsoproblem bör träffa en veterinär oftare.
- Se till att hunden inte är störande för andra. Håll hunden kopplad och under kontroll när så krävs. Plocka upp efter hunden.
- (Källa: AKC, Amerikanska kennelklubben)