Utdömda frallan räddad av Sune
Franska bulldoggen Askur fick en mer dramatiskt start i livet än matte Hanna kunnat ana, och än är det inte riktigt över. Men sagan ser ändå ut att få ett lyckligt slut.
Det blev en fransk bulldogg. Hanna Närhi vet inte varför hon fastnade för just den rasen, men när hon för drygt ett år sedan skaffade sin första hund blev det så. Och hon ångrar sig inte en sekund. Lille Askur uppfyller alla förväntningar.
– Jag ville ha en hund som inte har alltför mycket energi, som gillar att gosa och ändå hänger med på det mesta. Och Askur är underbar. Vi skrattar åt honom varje dag, han är jätterolig. Och han älskar alla, barn, andra hundar, ja, alla djur, men sedan är det förstås inte säkert alla gillar honom …
Egentligen hade uppfödaren tänkt behålla Askur för avel, men Hanna fick köpa honom lite billigare mot att han levererar sex kullar med levande ungar.
– Han kom till oss när han var 11 veckor och var precis så charmig som man kan tänka sig.
Men efter två månader händer det som inte får hända. Askur ramlar ner från en säng – ett högt fall för en drygt fyra månader gammal fralla med en matchvikt på 4–5 kilo. Han tas raskt till Smådjurskliniken i Lerum där han röntgas och man konstaterar att armbågen på höger framben är bruten, ett svårt brott. Prognosen ser inte bra ut. Det är oklart om något går att göra.
Men det kan inte Hanna och hennes familj acceptera. Kliniken ordnar en tid på Blå Stjärnan i Göteborg där en ortoped ska titta på benet.
Men dit hinner inte Askur. Hannas morbror som är professor i ortopedi kan rekommendera en vän som är ortopedveterinär i Helsingborg där de får en tid nästa dag.
Hela familjen, Hanna, hennes mamma, pappa och pojkvän sätter sig i bilen med Askur, som får ordentligt med smärtlindrande, och beger sig till Skåne.
Och så kommer Sune in i Askurs liv. Sune Jerre, som är specialiserad i kirurgi på hund och katt och driver Jennyhill Djurklinik utanför Helsingborg, ser att frakturen är mycket svår men gör ändå ett försök att operera.
– Sune tycker att man ska behandla djur som människor, man måste göra ett försök, säger Hanna.
Askur opereras direkt och Sune är nöjd med resultatet. Men snart upptäcker Hanna att något inte stämmer, det är som en böld vid snittet. Röntgen visar att brottet inte läker som det ska så Sune måste operera på nytt.
Nu följer en lång period av rehabilitering, Askur får bland annat gå ”vattentrask”, gåband i vatten, för att bygga upp muskulaturen och stabiliteten i benet.
Under en av de många vattenpromenaderna upptäcker sjukgymnasten att Askur inte är okej i höger bakben. Det visar sig att han har så kallad patellaluxation, det vill säga att knäskålen glider ur sitt läge.
– Nu är Askur 7–8 månader. Det är ett riktigt bakslag för oss och vi blir jätteledsna allihop. Vi får rådet att avvakta för med träning kan knäet bli bättre, berättar Hanna.
Men i juni i år blir Askur sämre i bakbenet och opereras på Sunes klinik. Det går bra, men ytterligare en operation krävs ändå i november.
Lille Askur, som föddes den 16 augusti 2014, har alltså opererats fyra gånger under sina första 15 månader i livet och ägnat otaliga timmar åt rehabilitering, behandlingar som förutom allt obehag för en liten hund naturligtvis också kostat hans ägare en hel del pengar.
– Ja, vi har försäkring i Agria med veterinärvårskostnad på 50 000 och rehabilitering på 6 000 kronor, och det är förbrukat nu. Sedan har vi lagt ut minst 10 000 till.
Ska man trots allt se positivt på hela historien så är Askur på bättringsvägen och kommer troligen att leva ett friskt och bra hundliv. I och med patellaluxationen, som anses ärftlig, är det inte aktuellt med avel för Askur. Det är förstås tråkigt för uppfödaren, men för Hanna är det inte hela världen. Hon har ju sin alldeles egna drömhund – lille Askur, en ovanligt erfaren 1-åring.
Läs också: 4 frågor till Sune Jerre!
Nyfiken på: Indisk veterinär – inte riktigt som hemma …
Pst! Följ oss på Facebook! Så missar du inget.
Du prenumererar väl på Härliga Hund? Annars är det snabbt gjort med ett klick här!