Tomten kommer! – Så förbereder du valpen inför julafton
Foto: Getty Images

Tomten kommer! – Så förbereder du valpen inför julafton

Julen är en speciell tid fylld med glädje, energi och förväntan. Vi tvåbenta släpar in en gran och dekorerar den med saker som mycket väl kan se ut som hundleksaker ur en valps ögon. Släkten invaderar och huset fylls av doften av mat och julklappar. Har du även en valp i huset kan julstöket bli lite överväldigande, inte bara för dig utan främst för din lilla fyrbenta vän.

Carola i högtalarna, valnötter och tomtebloss – så många intryck för en liten valp. Om du är proaktiv kan du minska risken för kaos genom att förbereda din valp på allt som julafton medför. För att du och din valp ska kunna mysa och njuta av en ljuvlig jul, följer här tips på förberedande åtgärder och där och då-strategier.

Vänj valpen vid festligheterna i förväg

Om den 24:e innebär att hemmet fylls med gäster, presenter, julmusik, nya dofter, julgran, julbockar, marschaller, skratt och ivriga barn… ja, du hör ju, lite väl mycket för en ung valp kan man förutspå. Det är alltså klokt att vänja valpen vid lite av varje innan den stora dagen. Lilla julafton kan med fördel firas från och med Lucia. Om inte, är risken att valpen överexponeras av alla intryck på julafton, vilket kan leda till ett inre kaos av stress och beteenden som följer kan vara skällande, flåsande, runtspringande, gnällande, rädsla, morrningar eller som värst, bett.

Tomtebloss

Om du planerar att ha tomtebloss på julafton och din valp inte är bekant med dem, är det en god idé att gradvis vänja valpen vid dem. Tänd regelbundet tomtebloss några veckor i förväg och låt valpen bli bekant med de sprakande ljusen och doften. Låt valpen observera tomteblossen lugnt och sansat, beröm sansat och visa nyfikenhet och intresse. Om din hund behöver lite extra stöd om rädsla uppstår kan du associera ljusshowen med godis som kastas bort från tomteblossen. Du vill lära din valp att hålla avstånd från ljus, marschaller och tomtebloss, och att inte nosa på dem.

Gäster, dans runt granen och tjohej

Julen kan innebära gäster, stora som små, skratt, sång, dans (ja, vad just din jul må innefatta). För att undvika att din valp blir överväldigad, introducera gradvis valpen till olika aspekter av julfirandet. Spela julmusik, YouTube-klipp på folk som pratar, barn som skriker/skrattar, låt familjen dansa runt granen medan du sitter med valpen en bit ifrån och valpen tuggar ben, och bjud hem en mindre skara då och då så att valpen får chans att vänja sig vid besökare i sitt revir.

Dekorationer

Det är mycket begärt att tro att en lekfull liten valp ska låta bli vare sig julbocken, runda glänsande kulor i granen, presenter under granen, girlanger eller glitter. Du kommer ändå behöva ställa nötter, russin och choklad (farligt för hundar att förtära) högt, så hiva upp resten av julpyntet utom valpens räckhöjd. En konstant kapplöpning mellan griljeringen av julskinkan, Kalle Anka och en valp som sliter i en halmbock är inget du behöver utsätta dig för.

Tomten

För många valpar kan mötet med jultomten vara skrämmande. Så klart! In kommer någon med mask, vitt skägg, en förvrängd röst och en säck på ryggen. Mycket märkligt ur en hunds perspektiv. Att denna varelse börjar ropa efter barnen och ifrågasätter deras snällhet gör ju inte saken bättre. Så gör din valp en tjänst och öva på ”Tomten kommer!”. Låt valpens favoritperson sätta på sig tomtemasken så att valpen ser transformationen och får vänja sig vid den. Masken bör sättas på och tas av före valpen blir rädd eller stressad. Lek en rolig ”titt-ut” lek med valpen och belöna hen med lugnt beröm och godissök på golvet, gärna borta från personen i tomtemasken.

Öva detta regelbundet tills valpen är trygg och verkar ha en positiv inställning till tomten.

24 December: God jul!

På själva julafton är det klokt att se till att din valp är nöjd, rastad, mätt och aktiverad, men inte övertrött när julstöket tar vid. Planera in vilopauser i en valphage eller i ett lugnt rum där valpen kan koppla av. Håll dig till valpens rutiner av sömn, rastning, mat och kelstunder för att minimera ohälsosam stress, vilket lätt leder till vad vi tvåbeningar kallar problembeteende (skällande, runtspringande, bita sönder saker eller nafs i folk).

Säg till i förväg

Det är också bra att i förväg meddela folk hur du vill att de bemöter din valp. Du känner din hund bäst, och genom att förbereda andra på valpens behov kan julen bli en härlig tid för alla. Det kan handla om att be folk att inte leka för vilt med valpen, att inte böja sig över/bära/pussa på (om din valp ogillar det), att inte gå fram till valpen när hen vilar, tuggar ben, sover eller äter, och så vidare. Be folk om hjälp, de flesta respekterar det och vill hjälpa till. Våga säga till i förväg så kanske du slipper säga ifrån och störa julfriden med lite tråkigare stämning än förväntat. Men om någon inte respekterar dina önskemål, ja då är det faktiskt av vikt att du säger ifrån. Något annat kan göra att din valp upplever saker som kan sätta sina spår och orsaka framtida rädslor.

Julafton på bortaplan

Om du och din valp planerar att tillbringa julen hos vänner eller familj, ta med din valps bädd, tuggben, mat och säkerställ att din valps behov tillgodoses även när ni är bortbjudna. Om din valp känner igen rutinerna hemifrån kan allt kännas mycket tryggare.

Om kaos råder…

Om det inte blir som du tänkt dig… Om du efter bästa förmåga har försökt att få till allt så optimalt det bara går och din valp ändå blir för uppspelt, slår över i vildsinta valpfnatt, river en julgran, biter tomten eller sätter i sig en trisslott… eller sitter med uppspärrade ögon och darrar tätt intill dig, ja då behövs en paus! Helst bör man pausa innan dessa lägen uppstår, men står du där är avstånd från allt och paus det bästa. Gå ut, ta en promenad, låt valpen vila en stund i bilen om hen är trygg med det, eller gosa ner dig med valpen i ett enskilt rum om ni är hemma hos er. Funkar det inte på bortaplan, så åk hem. Det är bättre att avbryta något som är på väg att spåra ur än att efter jul behöva uppleva att valpen utvecklat rädslor eller har svårt att komma ner i stress överlag.

Genom att se julen ur valpens perspektiv, träna proaktivt och anpassa julfirandet efter valpen kan du och din lilla vän få en trevlig och stressfri jul!

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se