Therese Lindgren har lagt ner sin Youtube-kanal och startat en stiftelse för att hjälpa djur.

Therese Lindgren om karriärsbytet: "Generellt så är ju såna hundar en andrahandssortering"

Hon är affärskvinnan som tjänade miljoner som entreprenör och influencer och har under flera år rankats bland Sveriges mäktigaste på nätet. Nu avvecklar hon sin karriär för att istället ägna sitt liv åt att rädda djur.

Therese Lindgren

Ålder: 37 

Yrke: Influencer och grundare av stiftelsen Svenska Djurfonden 

Aktuell: Frontar Hundstallets senaste kampanj 

Bor: Upplands Väsby 

Familj: Sambo Anders och tre hundar

Att lämna en framgångsrik karriär för att istället fokusera på filantropi och välgörenhet kan låta som en avlägsen dröm i mångas öron, men intresset för djur och framförallt hundar har alltid genomsyrat Thereses sociala kanaler. Så när hon startade stiftelsen Svenska Djurfonden var det kanske många som blev chockade över beslutet att lägga ner youtubekanalen – men det var nog få som egentligen blev förvånade över valet att starta stiftelsen. 

- Min dröm är att på heltid kunna ägna mig åt filantropi och bara ägna mig åt välgörenhet. Men jag är inte helt där ekonomiskt än, att jag kan sluta som influencer. Jag håller på och utbildar mig till viltrehabiliterare och har ett hus på tomten som jag kommer inreda till rehabiliteringsverksamhet.

Min dröm är att på heltid kunna ägna mig åt filantropi och bara ägna mig åt välgörenhet

-Jag har en stiftelse som heter Svenska Djurfonden, en egenfinansierad stiftelse som jag startade förra året. Det är en stiftelse som delar ut bidrag åt privata husdjursägare, verksamheter och forskare. Vilka verksamheter har du delat ut bidrag till? - Hittills till olika verksamheter som ökar djurvälfärden, en fågelrehabiliterare, ett katthem och WWF’s fjällrävenprojekt. Jag stängde precis ansökningsperioden för privata husdjursägare, så nu går jag igenom alla de bidragen! 

"Det började med att jag var jourhem"..

Att Therese har ett genuint intresse för dessa frågor är svårt att missa när man pratar med henne. När jag ställer frågor om hennes olika projekt kan man se att hon lyser upp och energin sprudlar. Intresset för hundfrågor är framträdande. 

- Det började faktiskt med att jag var jourhem åt hundar i 4-5 år, innan jag behöll en av mina jourhundar. Jag har alltid haft ett stort hundintresse som bara växt sig starkare sedan jag köpte mina hundar i vuxen ålder. Jag brinner verkligen för att ge hundar en andra chans. Det är så himla viktigt. Det är så många hundar som inte kan vara kvar hos sina ägare av ett eller annat skäl.

Generellt så är ju såna hundar en “andrahandssortering”

Fler ägarlösa hundar

Under 2023 vårdade Hundstallet 45 procent fler hundar, jämfört med 2022. Ett högt tryck som inte ser ut att vända under 2024, där både ekonomiska utmaningar och vanvård kan vara bidragande faktorer till det ökade behovet. Till följd av pandemin har Hundstallet dessutom noterat en stor kunskapsbrist bland ovana hundägare kring hur man bör ta hand om sin hund på bästa sätt 

Källa: Hundstallet 

Nu är hon aktuell som ansiktet utåt för Hundstallets senaste kampanj – med syfte att öka hundkunskapen i samhället.

- Det känns så himla viktigt att kunna hjälpa individer som är i behov av en andra chans. Det finns så många hundar som utav olika anledningar inte kan bo kvar hos sina tidigare ägare. Och det låter jättehemskt att säga - men generellt, så är ju såna hundar en “andrahandssortering”. Det är inte alla som vill skaffa en omplaceringshund, så ju fler det är som kan tänka sig göra det, desto bättre är det.

Efter att Therese för sex år sedan valde att adoptera valparna Rasmus och Ronja från Irland, har flocken sedan fyllts på med Chanel, som var tio månader när hon adopterades. - Det finns en föreställning om att omplaceringshundar har något sorts trauma och är reaktiva och svårhanterliga, så behöver det inte alls vara.

- Chanel var visserligen rädd för pälsvård och kloklippning, men väldigt duktig på att åka bil, kunde redan komma på inkallning, och har aldrig haft problem med andra hundar. Så på samma sätt som att dom har dåliga erfarenheter så kan dom ha massor med bra erfarenheter! - Det är så beroende på vad det är för individ av hund, jag tror att det finns vuxna hundar som är enklare att adoptera än en valp. Det kan vara lättare också att adoptera en vuxen hund, för den kanske redan är ensamtränad, rumsren och kan gå i koppel. Så det är verkligen på individnivå hur svårt det behöver vara. 

Therese äger idag tre gatuhundar.

Chanel

Ålder: 2 år 

Gillar: Nosework 

Ogillar: Veterinärer

Vad fokuserar du och dina hundar på just nu i träningen? 

- Vi tränar främst på hundmöten. Det kräver konstant arbete, särskilt med tre hundar eftersom de kan trigga varandra. Även om hundmöten oftast går smidigt när jag bara har en hund med mig, blir det annorlunda när de är tillsammans som en grupp. Ingen av mina hundar brukar skälla på andra hundar när de är ensamma, men däremot när de är tillsammans. Jag tycker det är en jobbig situation, ibland väljer jag till och med att gå på andra sidan gatan eller undvika vissa områden. 

Hur går träningen? 

- Det går åt rätt håll. För att få nya insikter och tips har jag även börjat med privat träning. Ibland är det lätt att fastna i tanken att inget fungerar, så att få ett utomstående perspektiv ger mig mycket motivation. Men jag försöker hålla mig motiverad och ser det som en spännande utmaning vi kan lösa tillsammans. 

 

Rasmus (Bror till Ronja)

Ålder: 6 år 

Gillar: Bollar, bästa han vet 

Ogillar: Barn tyvärr

Ronja (Syster till Rasmus)

 Ålder: 6 år 

Gillar: Agility 

Ogillar: Grönsaker