Ta med hunden på resan i sommar
Sommaren är snart här. Och det är nu hela familjen packar in sig i bil, flyg, buss eller tåg. Här får du tips och goda råd för vad du behöver tänka på om du vill ta med hunden.
Sommar och semester innebär oftast resor. Kanske man ska resa till Spanien för att uppleva värme och sol. Eller bara ta tåget till systern i Norge? Frågan är hur man gör med sin hund, följa med, eller inte? Hur är det egentligen att resa med hund längre sträckor? Och kan man verkligen ta med hunden på chartersemestern?
Resa utomlands
Man får ta med hunden på resa inom EU, men det krävs pass och vaccinationer.
-Det viktigaste att hunden är id-märkt, har ett EU-pass för sällskapsdjur och en giltig vaccination mot rabies, säger Pernilla Melander på Agria djurförsäkring. Hundar som reser till exempelvis Norge, Storbrittanien, Irland, Malta och Finland måste också avmaskas mot rävens dvärgbandmask, det ska göras på klinik och stämplas av veterinären i passet.
Det handlar inte bara om att komma in i landet ni ska semestra i. Nog så viktigt är att ha koll på vad som krävs för att hunden ska kunna följa med hem igen! För att resa in från vissa länder utanför EU krävs karantän, glöm inte att kontrollera det innan du åker. Hunden ska anmälas hos tullen (föras in i Sverige via en tullplats). Grunden är att man ska ha samma underlag med sig som när man reser ut ur landet.
Ska hunden följa med utomlands måste numera alla hundar som ska resa mellan länder inom EU vara chipmärkta. Djur med läslig tatuering gjord före 3 juli 2011, som har pass eller veterinärintyg där datum för tatueringen framgår, behöver inte märkas om.
Åka färja
Om ni ska åka färja och vill att hunden ska slippa sitta i bilen på båtresan bör du boka plats i hundsalongen eller en särskild hundhytt. Många hundar blir stressade av att sitta inlåsta i bilen med alla nya, konstiga ljud omkring sig, och kanske gungar det också… Det kan vara svårt att hålla koll på hunden, på många färjor låses dörrarna till bildäck under resa, ibland med ett kort avbrott för att djurägare ska kunna titta till sina djur. Det brukar finnas en plats för hunden att rasta sig på ute på däck.
På SJ-tåget går det bra att ta med två sällskapsdjur gratis men de måste bokas in i djurtillåtna vagnar.
Många valpar blir lätt åksjuka, det är oftast något som växer bort men det finns några saker som kan hjälpa. Det bästa är att träna valpen med små korta åkturer i början. I värsta fall kan man få åksjuktabletter utskrivna av veterinär.
Att flyga med hund
Det går bra att flyga med hunden ut i Europa numera. Men det kräver extra planering. Dels så tar inte alla bolag med sällskapsdjur och de är oftast inte tillåtna på charterflyg. Det finns en stor chans att du inte får ha med hunden i kabinen utan den får flyga i bagageutrymmet. Det är alltid bäst att checka med flygbolaget direkt om vad som gäller. De flesta flygbolag tar emot ledar- och servicehundar och det brukar inte kosta något, annars kostar en biljett för hunden mellan några hundra kronor upp till flera tusen.
Är det möjligt för dig att ta med hunden i kabinen gäller den som handbagage, det vill säga det är det enda handbagage du får ha med. Ett handbagage får max väga åtta kilo, inklusive hund. Hunden ska färdas i en väska som placeras på golvet.
Så mår hunden bra under resan
Men viktigast av allt är att se till hur din hund kommer att må under resan. Hur pass stresstålig din hund är vet du bäst själv. Om din hund är för stor för att resa i kabinen så gäller lastutrymmet, då reser dock hunden i en speciell avdelning där temperatur och lufttryck är detsamma som inne i kabinen. Hunden måste färdas i en bur, som är anpassad till hundens storlek. Hunden ska kunna ligga ned bekvämt, stå upp och vända sig utan problem. Utrymmet är även belyst.
-Om man tror att hunden behöver lugnande bör man stämma av med sin veterinär, lugnande medel är receptbelagda och ska tas med försiktighet, säger Pernilla Melander.
Det är klokt att vänja hunden vid den bur den ska resa i så att buren känns som en trygg och trevlig plats.
Vill du veta mer finns mer information på Jordbruksverket.se.