Surrande sommarplågor - hur reagerar din hund på dem?
Sommaren är en härlig tid! Solen skiner, fåglarna kvittrar och de långa ljusa dagarna är som gjorda för utevistelse och sköna promenader med hunden. Så plötsligt hör du ett surrande ljud och allt är förstört … De där surrande, stickande, retsamma insekterna finns det hundar som är livrädda för. Vissa hundar är tvärtom alltför intresserade och vill till varje pris jaga och äta upp insekterna.
För dig som vill komma till rätta med de surrande sommarplågorna ger Jessica Mann, hundbeteendeutredare och författare till boken ”Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte”, några praktiska tips. Att ta fram flugsmällan eller slå efter krypen med en hoprullad tidning kan spontant vara det du vill göra – men det hjälper föga. Tvärtom kan detta vara ytterligare en sak som hunden blir rädd för.
Rädd eller arg?
Så vad kan du då göra? Först måste du identifiera vad det är hunden reagerar på. Är det ljudet eller åsynen av insekten? Är det alla insekter eller bara någon sort som låter eller uppför sig på ett speciellt sätt? Är det både inne och utomhus? Är hunden rädd och vill gömma sig eller verkar hunden snarare bli arg eller väldigt intresserad och vill jaga efter dem?
Ge inte upp
Tänk på att låta den här typen av träning ta tid. Rädslor och överdrivna beteenden kan vara kluriga att ändra på, så ge inte upp. Däremot kommer du inte alltid behöva ge din hund belöning så fort det kommer en insekt. När du märker att hunden börjar få en allt mer avslappnad inställning kan du börja fasa ut belöningen. Godbit varannan humla, sedan var tredje och sedan allt mer sällan. Under tiden som träningen fortgår är det bra att inte utsätta hunden för insekterna utom vid träningstillfällena. Lättare sagt än gjort, men försök att vara noga så går det snabbare att komma tillrätta med det hunden tycker är svårt.
Om hunden blir rädd när den ser en insekt
Om hunden blir rädd för blotta åsynen av en insekt kan du göra likadant som med hunden som blir rädd av ljudet – låt hunden se insekten och ge en godisbit. Att först använda en död insekt och sedan en levande i en glasburk (glöm inte göra hål i locket!) är ett bra sätt att stegra svårigheterna på. Kanske kan du simulera insekter genom att knyta fast en död fluga i en tunn fiskelina och låta den ”flyga”. Det gäller att vara lite kreativ så att triggern inte blir för svår för hunden. Att till exempel ta med hunden till ett ställe där det finns massor av insekter riskerar bli allt för svårt och skrämma mer än det hjälper, om du inte börjar enkelt och successivt jobbar dig till området med insekterna. Om hunden inte äter godisbiten för att den är för rädd så håll er på längre avstånd från krypet. Om hunden inte verkar bry sig kan du gå vidare i träningen. Tänk också på att om hunden är rädd och vill fly eller gömma sig under något så låt den göra det. Återuppta träningen vid ett annat tillfälle och gör det då enklare. Enklare betyder oftast att hålla sig på längre avstånd, vilket naturligtvis kan vara svårt med så små objekt som insekter, men gör så gott du kan. Det är viktigt.
Om hunden blir rädd när den hör en insekt
Om det är ljudet hunden reagerar på och den verkar bli rädd och drar sig undan vill du få hunden att förstå att ljudet inte är farligt. Du kan spela in surrande på mobilen eller hitta insektsljud på YouTube. Spela upp det lågt och låt hunden lyssna. Du vill inte att hunden reagerar utan spela upp ljudet så det knappt är hörbart. Efter några sekunders lyssning kastar du en godisbit till hunden. Pausa ljudet. Upprepa proceduren. När hunden är mer upptagen av att vilja äta godis än lyssna varifrån ljudet kommer kan du höja volymen lite grann. Upprepa. Var noga med att du först slår på ljudet och sedan ger en godis. När du kan spela ljudet högt är det dags att föra över träningen till verkligheten. Så fort du ser att hunden hör en insekt – kasta en godisbit. På detta sättet lär du hunden att när den hör ljudet kommer det roliga och goda saker istället för något hemskt. Om hunden är så rädd för ljudet att den blir panikslagen kan det hjälpa att försöka dränka ljudet med ett annat ljud. Att ha med en bluetoothspelare ut på promenaden förtar förvisso en del av charmen med fåglar som kvittrar och lugnet i naturen men kan hjälpa hunden att hantera situationen. Målet är naturligtvis att inte behöva ha med musiken ut i det långa loppet, men under träningsperioden kan det underlätta.
Om hunden vill jaga och äta upp insekten
Om hunden istället vill jaga och äta upp insekten behöver du lära hunden ett annat beteende i närheten av insekter. Du kan fortfarande använda stegföljden ovan, men var noga med att du belönar lugnt och en bra bit från insekten. Lär hunden att gå undan genom att ge godis en bit bort. Att slicka på en tub med mjukost, nosa upp godis i gräset eller få en lite större godisbit som det tar tid att tugga upp är alla lugnande sätt att servera godis. Ytterligare ett sätt kan vara att göra precis tvärtom med hundar som vill jaga insekten. Ge hunden utlopp för jaktbeteendet genom att kasta små godbitar som den kan hoppa och jaga efter istället för efter insekten. Denna metod är bäst på den hund som inte är mottaglig för den lugnare aktiviteten utan fortsätter vilja jaga efter. Många beteenden som vi människor anser vara ett problem finns det ett inneboende behov hos hunden att få utföra. Jaktbeteendet är ett sådant. Genom att ge hunden utlopp för det på ett kontrollerat sätt kan vi dels stävja problemet och dels göra hunden nöjd och glad.
Tänk på:
1. Välj den belöning din hund gillar – att få jaga efter en leksak i stället för godbit, en rolig aktivitet, eller bli kliad på rumpan till exempel.
2. Var inte rädd för att ge en osäker hund uppmärksamhet, lek eller godis. Du får inte ökad rädsla för att du bekräftar hunden. Agera tryggt och lugnt.
Text: Jessica Mann. Foto: Getty Images