Sommartider = Grilltider
Grillen är för många som ett heligt altare under sommarmånaderna. Och hunden håller definitivt med om att det här är en plats att hedra med sin närvaro. Men vad ska man hålla koll på under grillkvällen? Maten, hunden eller gästerna?
1. Hundögon
Börja med att tala om för dina gäster att du inte vill att de ger hunden något från tallriken. Om du förklarar varför så förstår nog även de som inte är hundvana och som egentligen tycker att det är lite larvigt att inte hunden får smaka. Hundar älskar ju kött och annat gott, är det fest så är det – och de där hundögonen är svåra att motstå.
2. Håll koll på skålar och fat
Ljuvliga aromer från faten kan få nästan vilken jycke som helst att falla för instinkten att inta föda när det ges möjlighet. En hund behöver inte vara hungrig för att äta, den kan stoppa i sig i förebyggande syfte. Ställ därför allt ätbart, olagat som tillagat, på behörigt avstånd från hundmunnar.
3. Komposterbart
Är grillfesten på landet eller ute i naturen så kan det vara lätt att singla i väg köttbenet med ett riktat kast rakt ut i buskagen, det är ju inte skräp, det räknas ju till komposterbart och gör ingen skada. Men det behöver ju inte vara din hund som nappar åt sig benet. I morgon kanske det promenerar en annan hund i området och känner doften av tidigare grillfester. Var rädd om alla hundar – släng inget ätbart i naturen.
4. På väg ner
Vissa olämpliga föremål kanske inte hamnar i magen utan fastnar på vägen dit. Glasspinnar, grillpinnar och benbitar är exempel på sådant som kan fastna i munhålan och i matstrupen.
5. Peppar & salt
Någon ger din hund en fin köttbit utan ben och tycker det är okej, men ofta är vårt grillkött ordentligt kryddat och har kanske legat i en stark marinad i timmar innan det hamnar på grillen. Det här är inte hundmat. Att få efterföljande kräkningar och diarré är de risker som man utsätter hunden för när man bjuder kryddat kött. Salt är rejält farligt redan i små mängder.
6. Farligt fett
Fettranden från flintasteken och smaskiga feta såser kommer inte din hund att tacka nej till om någon bjuder. Fett ger upprörd mage med diarré och kräkningar. Akut bukspottkörtelinflammation med kräkning, feber och stark buksmärta kan även bli resultatet av för mycket fett och kan komma att kräva veterinärvård.
7. Noll procent
En omkullvält drink eller öl som hamnat på backen får nog oftast ligga där den ligger. Den rinner nog ner i marken – om inte hunden tycker det ska städas direkt och slickar i sig den förstås. Alkohol och hundar är en dålig kombination som kan ge förgiftning redan vid små mängder. Är det rökare med i sällskapet så upplys om att inga fimpar får hamna på backen. När hunden skannar av i sin jakt på nedfallna matbitar så kan kanske en fimp, eller en snus, åka med av bara farten. Nikotindosen behöver inte heller vara stor förrän en reaktion på förgiftning sätter in.