Snöskovandra med hunden
Snöskor ger dig och din hund oanade möjligheter till vinteräventyr. Här ger Äventyrshunden Diesel och hans matte sina bästa tips för hur ni kan förlänga vandringssäsongen över vintern.
Med snöskor under dina fötter kan du skutta fram i djup snö precis som din hund och få uppleva landskap som annars skulle vara otillgängliga under vintern.
Gå som en cowboy
Att gå med snöskor är nästan som att gå som vanligt, du behöver gå något mer bredbent och kanske lyfta fötterna lite högre än på barmark. Det är en fördel att ha stavar för balansens skull om du rör dig i ojämn terräng. Se till att stavarna har stor truga som inte sjunker ner i snön samt justerbar längd. Beroende på om du går i brant eller flack terräng kommer du vilja ha olika längd på stavarna för din bekvämlighet. Du kan använda dina vanliga vandringskängor eller vinterskor i snöskorna.
Det är också bra att ha ett expanderkoppel till hunden för att undvika onödiga ryck för både dig och hunden. Det bästa är om du kan fästa kopplet i ryggsäcken eller runt midjan så att du har händerna fria till stavarna.
Hunden behöver ingen särskild utrustning, men se till att hunden har en ergonomisk sele, och inte halsband, när ni är ute och snöskovandrar tillsammans.
Det kan vara bra att ha mjuka tossor till tassarna om du vet med dig att din hund har känsliga trampdynor. Att smörja in tassarna med fet kräm kan också vara en bra idé i förebyggande syfte. Har din hund lång päls kan det vara bra att ha vattenavvisande benskydd för att undvika att tunga snöklumpar fastnar i pälsen och hindrar hunden att röra sig så som den vill. Har du en frusen hund är ett värmetäcke att föredra som täcker magen, ifall hunden skulle sjunka ner i den djupa snön.
Det ska vara roligt att snöskovandra tillsammans
Börja med att skapa en kul känsla för hunden, när snöskorna åker fram då är det något roligt på gång. Lägg fram snöskor och stavar hemma, beröm glatt när hunden nosar på dem. Men se till att hunden inte förväxlar utrustningen med en leksak den ska tugga på!
Testa att trava runt på gräsmattan hemma först, se till att du är säker på snöskorna och vet hur allt fungerar innan du bjuder in hunden att vara med.
Det kan vara smart att redan från början lära hunden att inte vara för nära stavar och snöskor. Snöskorna är vassa undertill och felaktigt placerade stavspetsar gör ont i hundtassar. Du vill inte heller att hundens tassar ska hamna under snöskorna. Bästa sättet att lära hunden respekt för snöskor och stavar är att berömma och belöna hunden när den är på ett lagom avstånd från de vassa delarna och hunden går där du vill ha den. Kom ihåg att aldrig skälla ut hunden, det ska ju vara roligt att snöskovandra tillsammans. Beröm hellre när din hund väljer att göra rätt! Känns det trixigt kan du ta en utrustningsdel i taget, börja med stavarna och träna sedan med snöskorna. När hunden kan hantera båda var för sig testar du allt samtidigt. Var konsekvent och använd dig alltid av ett och samma ord som för hunden betyder att den behöver skapa mer avstånd till dig och som bara används i snöskosammanhang.
Börja med korta turer i din egen närhet för att vänja hunden vid den nya aktiviteten. Sök upp ett naturreservat nära dig och bege dig ut längs en vandringsled eller rakt ut i skogen med kompass i handen. Förläng turerna alltmer när ni båda börjar bli säkra, vana och har skapat rutiner kring aktiviteten.
Det viktigaste är att inte stressa och tvinga fram inlärningen, låt det ta den tid just du och din hund behöver. Ni har lika roligt på vägen fram som på ert kommande snöskoäventyr i en snöpudrad fjällskog.
Tänk också på att det är jobbigt att pulsa i djup snö för hunden, så era snöskovandringar behöver inte vara lika långa som era barmarksvandringar för att det ska bli äventyrligt. Glöm inte att vila emellanåt med mysig fika för både dig och hunden.
Snöskoäventyra i Sverige
- Höga kusten nationalparks vandringsleder är utmärkta för snöskovandring och ger ståtliga utsikter över ett unikt havslandskap kryddat med gammelskogar.
- I trakterna kring Rättvik finns mycket fina snöskoleder som slingrar genom vildmark bland fäbodar, men aldrig långt ifrån bekväma hotell och god mat.
- De djupa skogarna i Bergslagen lockar till magiska snöskoäventyr, följ Bergslagsleden eller upptäck vandringslederna i Malingsbo-Klotens naturreservat.
- I Stöten kan ni följa med på dagliga snöskoturer med kunnig guide upp på fjället.
- Fulufjällets nationalpark har bra förutsättningar för snöskovandring med möjligheten att uppleva Sveriges högsta vattenfall fruset till is.
Hyr först!
Du kan hyra snöskor för att testa om du inte vill köpa egna. De flesta destinationer som erbjuder snöskovandring har även uthyrning. Annars finns hygglo.se där du hyr av privatpersoner i din närhet eller fritidsbanken.se på vissa utvalda orter där du lånar gratis utrustning i 14 dagar.
Tips!
Finns det ingen snö där du bor? Snöskorna ger samma bärighet, och det är lika roligt, att ta sig fram över en blöt mosse eller myrmark med snöskor. Galet, men kul!
Om äventyrshunden Diesel
Äventyrshunden Diesel är en sprallig mini american shepherd som mår bäst när han får vara ute. Han älskar äventyr och följer sin matte vart hon än går. Upp på fjälltoppar och ner i grottor. Över havet och snötäckta vidder. Äventyrshunden fick sitt namn när han, tillsammans med sin matte, upptäckte äventyr varje helg i ett helt år. Deras motto är att de bästa äventyren är de som faktiskt blir av. Äventyrsåret blev en bok med titeln ”52 små äventyr med stora upplevelser”. I den här artikelserien delar de med sig av sina erfarenheter och lär dig äventyra tillsammans med din hund!
Följ deras utemaningar i naturen på instagram:
diesel_the_adventuredog & 52adventures
Text och foto: Gunnika Isaksson-Lutteman