Så undviker du tandproblem
Förebyggande vård sparar inte bara ditt husdjur från besvär som kan orsaka smärtor och långvariga problem. Det gäller även god tandvård för att undvika tandproblem. Men förebyggande vård spar också pengar, som till exempel veterinärkostnader.
När jag på morgonen vaknar av att en pigg hund väcker mig blir jag alltid lika tacksam för att min hund verkar frisk. Det känns alltid lika sorgligt när ett djur blir sjukt – det känner jag starkt som veterinär. Därför förespråkar jag ofta förebyggande vård för att ge hunden den bästa chansen till ett friskt liv. Det finns också en möjlighet att på detta sätt hålla nere veterinärkostnaderna.
Hälsokontroll en gång per år
Ju tidigare man upptäcker en sjukdom hos hund – en knöl till exempel. Desto större chans har vi veterinärer att hjälpa. I många fall kan en tidigt insatt åtgärd eller behandling påverka både prognosen för hunden och de ekonomiska konsekvenserna det medför för dig som ägare. Att uppsöka veterinär en gång per år för en hälsokontroll kan därmed vara en god investering såväl för hundens hälsa som för din ekonomi. Detta gäller i synnerhet hos medelålders och äldre hundar.
Du är den som bäst känner din hund. Men trots det kan det många gånger vara svårt att som ägare uppfatta när hunden inte riktigt mår bra. Ett exempel på detta är dålig munhälsa som många hundar lider av utan att man som hundägare uppfattar att något är på tok. Hundar är generellt sett dåliga på att visa att de har ont i munnen. De kanske äter och dricker precis som vanligt och verkar glada. Vi måste då komma ihåg att äta och dricka är starka drivkrafter hos hunden och det ska ofta mycket till innan dessa påverkas. I samband med en årlig hälsokontroll görs förstås även en bedömning av tändernas och munhålans status och råd om eventuella åtgärder lämnas.
Dvärghundsraser har oftare tandproblem
Vissa raser har oftare tandproblem än andra, däribland dvärghundsraser. Som ägare till en hund av dvärghundsras tycker jag snarare att man ska räkna med att hunden kommer att behöva regelbundna besök hos veterinär för hjälp med tänderna och munhälsan, än att bli överraskad när tandproblem uppstår. Hundar som inte får hjälp med att avlägsna plack och tandsten drabbas i förlängningen av tandköttsinflammationer vilket kan leda till tandlossning. Det förekommer också att det uppstår infektioner runt tandrötterna och i käkbenet. Ett tillstånd som är mycket smärtsamt. Obehandlat kan detta leda till permanenta skador på käkbenet. Det är något vi absolut vill undvika!
När vi utför munhåleåtgärder på hundar, exempelvis tar bort tandsten eller drar ut tänder, behöver vi ha dem under full narkos, något som oroar många hundägare. Det är dock viktigt att känna till att vi idag har långt mycket bättre narkosmedel och narkosövervakning än tidigare och riskerna för komplikationer i samband med narkos är förhållandevis små. Jag tycker därför inte att en ägares oro för att något ska gå snett under narkosen ska vara en orsak till att avstå en tandstensborttagning. Det är också så att ju tidigare en hund får hjälp med sina tandproblem desto kortare brukar narkosen bli.
Det här kan du göra själv
Tandhälsan hos hund har på senare år fått mycket uppmärksamhet vilket gläder mig. Inom veterinärmedicinen betraktar vi idag detta som en specialistkunskap. Många veterinärer och djursjukskötare vidareutbildar sig inom området för att på bästa sätt kunna hjälpa våra hundar.
Vad kan man själv göra då? Faktum är att hunden som familjemedlem också bör ha sin egen tandborste idag! Regelbunden tandborstning är ofta nödvändigt för en god munhälsa även hos hundar. Vi veterinärer bär ett stort ansvar att upplysa våra hundägare om hur de ska sköta sin hunds tänder. Om du funderar över hur tandborstningen bör gå till – fråga oss!
Sandra Göransson
Sandra Göransson är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 13 år och är specialist på hund och katt.Hon brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.