Så undviker du att köpa en smuggelhund
Oftast är det småväxta raser, eller blandningar som smugglas. Till exempel yorkshireterrier, bichon frisé, mops, fransk bulldogg och chihuahua.
Bild Getty Images
Kom ihåg, du räddar inte en hund, varje köp av en smuggelhund gör att marknaden ökar och allt fler hundar får lida. Var uppmärksam på detta så slipper du hamna i hundsmugglarnas fälla:
- Är priset långt, fråga dig själv, och säljaren varför. Men kom ihåg, ett högt pris är ingen garanti för att valpen inte är illegal.
- Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
- Begär att få träffa valpens mamma och eventuella syskon i hemmamiljö. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder. Köp aldrig en hund på ett fik, en parkering i en park elelr liknande.
- Alla hundar som bor i Sverige ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Be att få se mammans registrering och kontrollera att uppgifterna om ras, ägare och så vidare stämmer.
- Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Om möjligt, kontrollera att det stämmer. Acceptera inte bara ett mobilnummer.
- Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen.
- Om hunden är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel, som giltiga vaccinationer. Dessa dokument ska du få med dig när du övertar ansvaret för hunden.
- Sägs en valp vara under 15 veckor och kommer utomlands ifrån (med undantag för Norge) kan den inte ha fått de rabiessprutor som krävs för införsel. Valpar får vaccineras tidigast vid 12 veckors ålder och sedan följer en obligatorisk väntetid på 21 dagar.
- Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden. Acceptera inte att få den skickad eller mejlad ( en stamtavla kan aldrig mejlas, det är ett fysisk handling) i efterskott.
- Är hundens öron- eller svans kuperad är hunden inte född i Sverige. Det är förbjudet att kupera öron och svans här.
- Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
- Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan – köp inte hunden. En säljare som blir förolämpad av att du vill ha korrekta handlingar är inte seriös. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning. Om möjligt, anmäl istället till Tullverket på telefon 90 114 eller till din lokala polisstation.
Källa: Jordbruksverket