Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Scandinavian Outdoor, Outdoorexperten och VetZoo

Att ta med hunden ut på vildmarkstur kan vara ett riktigt spännande höstäventyr. Bäst blir det med rätt grejor i packningen.

Så maxar du höstens härliga hundtur - 9 heta pryltips

Att vistas i naturen om hösten är fantastiskt. Allra bäst blir utflykten om man har med sig lite smarta grejor som underlättar vardagen i fält. Vi har fönstershoppat på nätet i jakt efter några fiffiga bra-att-ha-saker.

Ortlieb Atrack BP.

Praktisk rygga med stil

 Oavsett i vilket syfte du går på tur klarar du dig näppeligen utan en bra ryggsäck. Ortlieb Atrack BP (annonslänk) är både snygg och funktionell. När du inte har den på ute i naturen kan den med fördel användas som en rymlig och praktisk vardagsryggsäck.

 

Pinewood Hunting 35L

 Vilsamt med inbyggd pall

Pinewood Hunting 35L (annonslänk) är en annan ryggsäcksvariant, speciellt framtagen för jägaren. Men med sin praktiska pall passar den lika perfekt för fiskaren och kantarelljägaren.

Roselli Heimo 4" Bushcraft with Ferro Röd

 

Rakbladsvass med tändstål

Ett annat måste i terrängen är en riktigt bra kniv. Roselli Heimo 4” Bushcraft (annonslänk) med tändstål är en fin allround-kniv med blad av kolstål. Kolstålet kräver lite underhåll för att inte rosta. Men eggen kan i gengäld hållas rakbladsvass i år efter år. En både praktisk och snygg s.k. puukko att ta fram vid såväl jakt och fiske, som när du behöver tälja tändved till brasan.

 

Roselli Leuku Iso

 

Leuku som gör grovjobbet

Vill du vara rustad för alla upptänkliga situationer som tarvar en riktig kniv kan du komplettera din puukko med en Leuku – ett lite större alternativ till puukkon som lämpar sig bättre för grovjobb som att ta ur och stycka vilt eller tälja ved. Roselli Leuku Iso (annonslänk) med kolstålsblad bildar ett stiligt par med puukkon från samma tillverkare. 

 

Biolite Campstove Complete Cook Kit.

Elda smart med ved

Den som vill ha en lyckad dags- eller weekendtur i det fria gör också klokt i att ta med sig en bra campingspis. Sådana finns i många modeller och prisklasser. En av de smartare, och samtidigt mest basic, är Biolite Campstove Complete Cook Kit (annonslänk), som eldas med ved du kan samla ihop på plats, där du för tillfället befinner dig. Vedeldade campingkök är förvisso inget gemene man ser som särskilt ovanligt. Men det speciella med just denna variant är att den kan omvandla värmen som alstras av elden till el, och lagra denna i ett inbyggt batteri – som du sedan kan ladda din mobiltelefon eller din uppladdningsbara ficklampa med.

 

Kaari Loimu X2.

En tändare för alla väder

Alla som någon gång campat eller varit ute på jakt- eller fisketur vet att något av det mest irriterande man kan råka ut för är tändare som invaderas av fukt och slutar fungera. Kaari Loimu X2 (annonslänk) är en vattentät tändare som utlovar full funktion i samtliga väderlekar.

Bushmen Hideout Thermo.

Poncho som klarar allt

Även om ett helt tält med tillhörande sovsäck och natt-attiraljer känns som en packningsöverdrift du inte ens vill överväga, kan det hända att du vill – eller blir i behov av – att vila dig en stund på turen i naturen. Då kan en Bushmen Hideout Thermo (annonslänk) bli en perfekt lösning. Den mångsidiga överlevnadsponchon kan inte bara bli en ledig regnkappa du kan trä utanpå både ytterkläder och packning i händelse av regn. Den går även att använda som värmande sovsäck, hängmatta – och en skyddande presenning.

Julbo Around Crystal/Blue

Helcool klassiker i nytappning

För dig som vill se lite cool ut medan du traskar runt i terrängen finns flera tuffa solglasögon att välja på. En av dem är Julbo Around Crystal/Blue (annonslänk) – en gammal klassiker som nu finns i nyproduktion. Just denna modell passar bäst för matte. Men det finns ett flertal liknande vars touch passar bättre för husse.

 

Hurtta Outback Dreamer ECO Hundsovsäck

 Runt och rätt för vovven

När det blir dags att ta paus i svampskogen behöver kantarell- eller tryffelhunden som leder verksamheten självklart en egen bädd att vila i. Här är runda Hurtta Outback Dreamer ECO Hundsovsäck (annonslänk), en av de mer stilrena hundsovsäckarna på marknaden. Designen tar även hänsyn till hundars allmänna fäbless för att sova hoprullade.