Så kan du stimulera hundens vilja och gemenskap
I det senaste numret av Härliga hund kan man läsa ett utdrag ur hundpsykologen och etologen Kerstin Malms bok Tänk om jag kunde lyssna.
Det är den vardagliga samvaron där hundens och våra känslor avgör som vi behöver utgå ifrån, menar etologen och hundpsykologen Kerstin Malm i sin senaste bok. Det är den gemenskap vi värdesätter och för de flesta är den anledningen till att vi vill leva med hundar. Vi behöver lära av hunden att bara vara istället för att ständigt dra in den i vår göra– och prestationstillvaro.
Att vara istället för att göra
När vi äter, sover och myser framför tv:n tillsammans med hunden är det grunden för vår relation. Att känna närvaron, prata och lyssna på varandra ger kärlek och hopp när livet är tungt. Korta stunder då vi skojar, leker oplanerat och skrattar ihop är fantastiskt att ta vara på även under de gråaste dagar. Liksom stunder i naturen då vi i gemensam tystnad uppmärksammar allt liv och tillsammans känner oss som en del av det. Vi kan visa glädje och agera direkt när hunden visar att vattenskålen är tom eller när det är dags för mat, hämta en leksak eller kopplet, varningsskäller när någon kommer eller inbjuder till en mysig kelstund.
En hund som får vara med blir aktiv och känner sig bekräftad. En hund som delar hela vår vardag blir bekräftad på ett sätt som gör att den känner sig älskad och att självtilliten ökar. Den viktiga sociala träningen och miljöträningen får vi på köpet.
3 goda råd: Så kan du stimulera hundens vilja och gemenskap
- Inte använda vår möjlighet att bestämma över hunden annat än vid fara och andra akuta lägen.
- Inte använda förbud på sätt som hämmar hundens utveckling och nyfikenhet.
- Styra in hundens initiativ mot det som är oförargligt och fungerar i samhället, som att ta eller bära ofarliga saker och att springa och leka på säkra ställen.
Fler goda råd hittar du artikeln i nummer 11/2018 av Härliga Hund och i boken ”Tänk om jag kunde lyssna” av Kerstin Malm.