Så här väljer du rätt valp för dig
Så var det dags, rasen är bestämd och uppfödaren vald. Nu gäller det att hitta rätt i syskonskaran. Vem av dem är din hund? Härliga Hunds expert Carro Alupo ger dig sina bästa råd för att du ska komma hem med en valp som passar dig.
1) Ställ dig på behörigt avstånd
Observera valparna utan att de ser dig. Var tyst, se hur de interagerar med varandra. Vem går på, vem håller sig för sig själv, vem går mammatiken hack i häl och vem är självständig och gör sin egen grej. Tål du inte pip och gnäll, lyssna noga!
2) Be att få gå in till valparna
Se hur de möter någon de känner. Hur är valparnas förväntan på uppfödaren, är de positiva eller avvaktande? Det ger information om hur deras levnadsmiljö varit. Sådant är viktigt.
3) Kliv nu själv fram till valphagen
Stå upprest ett tag och se hur valparna reagerar. Vem är snabbast fram för att undersöka, vem söker ögonkontakt direkt, vem avvaktar i bakvattnet, vem vindar och använder nosen mest, vem kikar upp bara för att vända och gå sin väg. Ställ dina observationer mot de egenskaper du önskar hos den vuxna hunden.
4) Sätt dig på huk och erbjud närkontakt
Tar någon mer kontakt än de andra, kivas någon med sina kullsyskon, är det någon som armbågar sig fram och skuffar undan de andra. Även det kan vara ett personlighetsdrag av vikt.
5) Be uppfödare om att få hantera valparna
När uppfödare håller de andra på avstånd så kan du koncentrerar dig på en och en i taget. Sätt dig på huk och ta upp en valp i knäet. Klappa den långsamt från nosrygg till svans, ta i ett ben, håll lätt i ett öra, ta ett varsamt tag om svansen, knacka lite på en klo. Syftet är att få en känsla av vad valpen gör när den utsätts för hantering, något nytt men inte otäckt. Vänder sig valpen emot dig och tar emot beröringen eller vänder den sig bort? Stretar den lilla emot och vill återförenas med sina syskon eller mjuknar den och tar ögonkontakt med dig, kikar och känner efter i vad du gör. Valpen kanske försöker bita sig loss eller så är den extra känslig eller rädd om ett kroppsområde.
6) Be nu uppfödaren hantera valparna
Notera om du märker några skillnader på valparnas reaktion när någon de litar på hanterar dem. Den som tidigare varit avvaktande kanske är helt trygg med någon den känner.
7) Nu till ett ljudtest
Spela upp ett ovanligt ljud på mobilen, en jamande katt, en inbromsande bil eller fyrverkerier. Ha låg ljudnivå så ingen skräms och höj successivt. Observera varje valp, vad gör det? Lystrar de intresserat, ryggar de undan eller möter de ljudkällan med nyfikenhet, skäller de mot mobilen eller försöker de bita i telefonen? Viftar svansen glatt, höjs öron i nyfikenhet eller verkar valpen du funderar på helt oberörd. Reaktionerna säger något om valpens personlighet och relation till ljud. Ser du en tendens till skott/fyrverkerirädsla bör du dra öronen åt dig, det kan bli mycket vånda i framtiden.
8) Be att få se valparna och mammatiken tillsammans
Se över hur hon är mot dem, är det en kärleksfull tik som format din valp eller är hon osäker kring de små? Skilj på avståndstagande av avvänjningskäl, en tik med flertalet diande valpar kan vara trött och inte orka med vilda valpars framfart. Det är dock skillnad på att vara trött, argsint eller emotionellt avståndstagande.
9) Be att få se valparna utomhus
Kanske i en lekhage. Om de är de vana vid utevistelse och främmande föremål är de troligtvis miljötränade. Om inte så är det en resa ni har framför er. Otillräcklig miljöträning under uppväxten kan ge osäkerhet. Vill du verkligen inte ha jaktintresse i din hund, se då efter hur valpen agerar när han/hon ser fåglar, får doft av grannkatten eller ser dig dra ett kaninskinn i ett rep ryckigt fram och tillbaka ifrån valphagen. Är intresset stort och svårt att avleda har du en jägare framför dig.
10) Sätt nu koppel på en valp i taget
Ta ett steg ifrån valpen. Vad gör hon? Följer trevande men nyfiket efter, eller sitter kvar och tittar på något annat än dig? Går han åt ett helt annat håll? Bits det i kopplet eller accepteras valpen läget och traskar efter dig som om det vore en självklarhet? Alla förhållningssätt är okej, inget är fel, men förtäljer en hel del om valpens inneboende personlighet och ger information om vad du kan förvänta dig.
11) Dags för käk
Be uppfödaren om en näve valpmat, handmata dem en och en och observera dem. Blir någon skygg och väntar sig påhopp från sina kullsyskon, morrar någon när de andra närmar sig? (det kan tyda på en risk för resursaggression då mat är förknippat med konkurrens). Biter valpen hungrigt din hand och hoppar efter mer? Eller viftar valpen på svansen, söker din blick och ”ber” om mer? Då har du en kommunikativ valp framför dig som naturligt ser ett värde i samspel och sociala interaktioner. Någon valp kanske är ointresserad av mat. En sådan valp kan bli svårtränad om du främst vill belöna med godis.