Så gör du bilresan skön och säker
Väljer du bilen som transportmedel för att ta dig fram i Sommarsverige? Då får du här 10 tips att tänka på om du har med vovven ut på vägarna.
1. Vänj hunden
Är din hund inte van att åka bil längre sträckor så kan det vara idé att vänja den vid bilresor. Ett sätt är att träna kortare bilturer där färden går till någon plats som hunden älskar, det gör att hunden förknippar resan med något positivt.
2. Bakom galler
Enligt lag ska hunden sitta säkert under bilfärden, och det innebär att om du har hunden lös på sätet eller på golvet så kan det bli böter. En godkänd, krocktestad transportbur eller bakom galler i kombiutrymmet är en bra lösning. Se till att väskor och övrig packning inte kan falla över hunden vid en eventuell krock eller kraftig inbromsning.
3. Åksjuka
Det är mest ovana valpar som blir åksjuka, men den åkomman brukar växa bort med åren. Har du märkt att din hund har anlag för åksjuka så är ett tips att inte ge mat direkt innan ni startar resan. Det finns även receptfria åksjuketabletter som är anpassade för hundar att lindra med.
4. Bra att ha
Ta med ett första-hjälpen-kit till hunden om olyckan skulle vara framme. Extra bajspåsar, ett extra koppel och halsband, filt och leksaker är sådant som är bra att ta med på resan. En termometer för att ha koll på temperaturen i kupén kan vara bra. En batteridriven fläkt att ha intill transportburen svalkar luften om inte AC:n når längst bak i bilen.
5. Gassande sol
Alla hundägare borde vid det här laget veta att man aldrig någonsin lämnar en hund i bilen under varma dagar, temperaturen inne i kupén kan snabbt bli över 60 grader. Det man kanske inte tänker på är att kolla hur solen ligger på bilen under färd. Själv kanske du sitter utan att solens strålar når dig i framsätet, men hunden längst bak i sin transportbur kanske får solen direkt in i buren genom bakrutan. Ett solskydd/solfilm på bakrutorna tar bort det mesta av skarpt solljus och värme under resan.
6. Säker i sele
Ett alternativ till transportbur är en för hunden anpassad sele som spänns fast i säkerhetsbältet. Vänj även här hunden att ha sele på sig innan semesterresan om den inte har haft en sådan på sig tidigare.
7. Vattna ofta
Se till att hunden inte är törstig under färden. Det finns många bra vattenflaskor som hunden kan dricka direkt ur. Skålar med en praktiskt antispillkant är också ett bra alternativ på resan. Fyll upp flaskorna vid till exempel bensinmacken så att det alltid finns gott om törstsläckare under resan.
8. Bensträckare
Planera in många stopp under den längre resan och låt både hund och människor få ta de välbehövliga bensträckarna. Lägg in i planeringen inför semestern att kolla upp hundvänliga ställen. Badplatser och caféer som hunden får hänga med in på ökar för varje år. Även kortare vandringsleder och promenadstigar blir bättre och bättre uppmärkta och kan vara värt att kolla upp. Att avbryta bilresandet med en timmes promenad med lek och nos gör att hunden antagligen är nöjd att få vila under resans närmast kommande timmar.
9. Lätt blir tung
Många hundar älskar att åka bil och ligger lugnt och fint i baksätet under färden. Vissa hundägare kan tycka det är helt okej och anser inte att hunden behöver till exempel ett bälte. Men vad händer om du blir tvungen att tvärnita? Jo, en chihuahua som väger 2 kilo kommer att i 90 kilometer i timmen väga 256 kilo när den träffar dig som sitter i framsätet. Hur mycket ett större hund väger när den slår i andra passagerare eller i framrutan behöver man inte vara mattesnille för att räkna ut. Att det är ohyggligt mycket räcker för att vi ska förstå att hunden ska sitta säkert.
10. Hemma bäst?
Hur är det egentligen? Kommer hunden gilla att åka bil den sträcka som du planerat för semesterresan? Om hunden fick välja så kanske den hellre stannar hemma tillsammans med goda vänner som ställer upp som hundvakt. Kanske skulle den vara bekväm med att få semestra på ett hundpensionat medan övriga familjen tar sig fram i bil i sommarsverige? Gör det som är bäst för hunden så kan alla njuta av ledigheten.