Pudel – framåt & lättsam showhund
Graciös, ivrig att lära och förtjust i uppmärksamhet. En pudel har stor kapacitet och passar alla om vill ha en social och aktiv kamrat.
Pudelns historia börjar redan på medeltiden, pudelliknande hundar finns avbildade i konst från 1400-talet.
Troligen har rasen sina rötter i södra och västra Europa, där även släktingarna lagotto romagnolo, portugisisk vattenhund och barbet har sitt ursprung. Från början användes pudeln till vattenapportering.
Den speciella lejonklippningen, som har lika gamla anor som rasen, gjordes från början av praktiska skäl. All päls som kunde vara i vägen i vattnet klipptes bort, medan pälsen runt bröstet sparades för att värma hunden och fungera som flytväst.
I DAG ÄR DET INTE så många pudlar som används vid praktisk jakt, i stället är de allra flesta utpräglade sällskapshundar. Men det betyder absolut inte att den här rasen är en ”tanthund”. Tvärtom. Pudeln fattar snabbt och har lätt för att lära. Den passar för de flesta hundsporter och tar sig med glädje an mentala utmaningar. Med positiva träningsmetoder kan man komma mycket långt med den här pigga och positiva rasen. Agility, freestyle och cirkuskonster passar pudeln perfekt.
Pudlar är kända för att fälla minimalt och för att vara allergivänliga. Pälsen kan vara allt från lättskött till högst tids- och tålamodskrävande. Den praktiskt orienterade ägaren håller pälsen kort med hjälp av en trimmer. Vill man ha en pudel som gör succé på utställning krävs ett stort intresse för pälsvård.
I dag finns fyra olika varianter av pudel i Sverige: stor, mellan, dvärg och toy. De räknas som olika raser men har ändå samma rasstandard.
Pudlar har inga stora hälsoproblem som är unika för rasen, men höftledsdysplasi förekommer främst hos storpudlar medan ögonsjukdomen PRA är vanligare hos de mindre varianterna.
Här hittar du fakta om några andra raser:
Old english sheepdog – bästa polaren
9 fakta om cavalier king charles spaniel
Afghan – aristokratisk jägare från Afghanistan