Plocka skräp under hundpromenaden
Vet du vad en ploggare är? Jo den är en person som springer och ägnar sin löprunda åt att samla skräp. En utmärkt kombination av löpning och skärpplockning.
Och det är ju en bra sak som man kan härma. Man behöver ju inte börja springa för det, men man kan kombinera hundpromenad och skräpplockning. Ett jättebra alternativ! Man har alltid med sig en påse (hundbajspåsen), och den kan man fylla med annat än hundbajs, kanske lika bra att ta med flera på en gång.. .eller så tar man något annat att samla allt i. Fast helst inte i plast.
-Det är komplicerat och väldigt många begrepp i omlopp, förklarar Johanna Ragnartz, VD/kommunikationschef på Håll Sverige Rent. Det enklaste är att utgå från att all plast är lika dålig ur ett nedskräpningsperspektiv. Att så många hundägare plockar upp, knyter ihop påsen och lämnar den i naturen är alltså en riktigt dålig idé.
Tänk om alla vi som är ute på hundpromenad var gång plockade med oss hem det skräp vi hittade i skog och mark, längs grannkvarter och stränder. Vad fint det skulle bli. Sedan kan man såklart tänka att ”tänk om alla tog med sitt skräp hem!” Det är naturligtvis det allra bästa, men tills den dagen så.
Kombinera hundpromenad och skräpplockning?
Ploggning är faktiskt en typ av trend som har spridit sig lite över landet, och även till andra länder. Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet.
-Motion och ett sätt att hålla rent omkring sig i ett, säger utövaren Peter Klingvall.Det förenar nytta med nöje. Ska man nu ändå jogga en stund kan man lika gärna plocka lite skräp, om man tycker att det är viktigt att hålla rent omkring sig.
Ploggning
Uttrycket ”plogging” grundades av multisportaren Erik Ahlström, som också är ambassadör för Håll Sverige rent. Håll Sverige Rent är en organisation som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen.
Men vad ska det heta? Om man kombinerar hundpromenad och skräpplockning? Vad är det då man ägnar sig åt då? Alla förslag mottages tacksamt! Tyck till på vår Facebook-
Liten plastskola
Traditionella plaster: Tillverkas främst av fossila bränslen ( såsom olja). Tillverkas ofta för att hålla länge, vilket gör att de är mycket svårnedbrytbara när de hamnar i miljön.
Bioplaster: Samlingsbegrepp för biobaserade plaster och biologiskt nedbrytbara plaster. Biobaserade plaster: Plaster som är gjorda helt eller delvis av förnyelsebara råvaror ( till exempel majs eller sockerrör) istället för fossila bränslen. Biobaserad plast fungerar som ”vanlig” plast när den hamnar i naturen – den bryts alltså inte ner.
Biologiskt nedbrytbar plast: Plast som är tillverkad så att den har kortare hållbarhet. Kan vara tillverkad av både förnyelsebar råvara och fossila bränslen. Kräver speciella förhållanden för att brytas ner. ( Här menar man temperatur, luftfuktighet och förekomst av rätt mikroorganisamer, sådant som oftast finns i en industriell kompostering men inte i en hemmakompost) Allt mer kritik riktas mot den här typen av plast, eftersom konsumenterna kan vilseledas att tro att den försvinner i naturen. Bionedbrytbara plaster kan aldrig ses som en lösning på problemen med nedskräpning. Återvunnen plast: Plast som återvunnits ur plast. Kan vara av något sämre kvalitet, samt innehålla oönskade ämnen. Är bra ur ett resursperspektiv.
(Källa: HållSverigeRent)