Övningar som ger trygga valpar
Att rusta sin valp för livet handlar om mer än miljöträning och socialisering. Du behöver även ge valpen orsak att känna sig trygg i samspel med dig. Hänsyn, kommunikation och samarbete bör genomsyra er relation. Här följer därför övningar som får din valp att känna sig trygg i samspel med dig på livet resa.
1. BÄRA
Integritet och förutsägbarhet
Små valpar behöver lyftas då och då. Du bör dock undvika det om möjligt och istället låta din valp nyttja sina egna ben som norm.
Men ibland kommer du behöva ta bort din valp ur ett olämpligt sammanhang, ta er nedför en brant trappa eller ge valpens små ben vila under en promenad. Då kan ett lyft krävas. Långt från alla valpar är bekväma med att hux flux bli luftburna. De har också integritet och under vissa utvecklingsskeden i valpens liv kan behovet av kontroll och förutsägbarhet öka. Möter du inte behovet riskerar du en valp som skyr dina utsträckta händer, kanske till och med dig. Så förekom det.
”Nu lyfter jag”
Lägg upp en godis eller en leksak på en hylla intill er, gärna så att din valp ser det. Sätt dig sedan på knä på golvet intill din valp. Med en belöning i handen guidar du upp valpen i ditt knä. Beröm och belöna när tassarna står stadigt på ditt lår.
Låt sedan varsamma händer kupa valpens kropp. En hand sätter du under bröstbenet mellan valpens framben, den andra stödjer du valpens rumpa med. Ge bakdelsstödet innan du lyfter framändan. Du vill inte att valpens kroppstyngd påfrestar ryggraden.
Säg ”Nu lyfter jag” innan du långsamt lyfter upp valpen. Gå till hyllan och låt valpen ta ner sin belöning. Sätt sedan ner valpen lugnt och sansat. Repetera så att din valp får flera upplevelser av att bli lyft som en trevlig och trygg sak. Nu är ni redo att använda rutinen till vardags!
2. VISA VÄGEN
Kommunicera och peka
Det är lätt hänt att man fysiskt flyttar på valpen med händerna när ynglingen kanske står i vägen, beter sig på ett oönskat sätt eller har lagt sig på en plats som är olämplig. Men att skuffa undan någon är motsatsen till kommunikation. Att bli undanskuffad titt som tätt kan förolämpa. Motståndet möter man sällan i den tultande lilla valpen, däremot kan tonårsjycken ”plötsligt” motsäga sig en orättvisa som lagts på lager.
”Häråt”
Därför är det klokt att tidigt använda sig av tydlig kommunikation och vägvisning. Lär din valp att dutta på din hand, detta blir sedan din vägvisare. Du börjar med valpen nära dig, kila in en godis mellan lång- och pekfingret, presentera handflatan för din valp och när den lilla nosen hittat godiset och valpen tar för sig säger du ”häråt” för att lägga signal på interaktionen med din hand. Efter några repetitioner sätter du ner en tom handflata i närheten av din valps nos och säger ”häråt”. När din valp duttar sin nos mot din hand berömmer du och belönar med en godis från din andra hand.
Slutligen övar du med avstånd mellan er. Träna i lägen då din valp inte behöver ge upp något önskvärt för att vara lyhörd din dirigering, det är ytterligare en svårighetsgrad du tar senare. Innan dess vill du ge din valp många erfarenheter av att det lönar sig att vara lyhörd. Säg ”häråt” och dirigera med hjälp av din handflata din valp till att flytta sig, beröm och belöna när nosen når din handflata. Nu är ni redo att använda rutinen till vardags! Du har nu ett effektivt och schysst kommunikationsredskap som inte riskerar fnurror på relationstråden.
3. SOCIALA SAMMANHANG
Tolka och skydda
Det kommer en tid då din valp är en mogen, stabil vuxenhund som kan lösa det mesta på egen tass – om hon/han fått orsak att göra så utan farhågor eller stress. Att hälsa på folk eller andra hundar är något som kan ställa till det för många valpar, om de förväntas umgås med alla på sin egen bekostnad. Ta därför de översociala människor och hundar som vill hälsa på din valp som en gåva.
För varje gång någon säger ”Får jag klappa?” eller ”Kan de hälsa?” så får du en ypperlig chans att visa din valp vad du går för. I dessa lägen bör nämligen din valp få möjlighet att berätta för dig vad som önskas innan du antingen ger mötet ett okej att hälsa eller ett nej tack.
”Bakom”
Öva först in ”bakom”. Som alltid övar du initialt i ett annat sammanhang än vid ett reellt möte. Ta en godbit i handen och guida in din hund bakom dig, skjut fram din fot framför din valp som en skyddande barriär. Säg ”bakom” för att lägga positionen på signal. Öva och öva, tills att en subtil pekning efter signalen ”bakom” får din valp att ställa sig bakom din fot.
Nu är det läge att använda ert nya samspel i en klurigare situation. Be en vän eller familjemedlem att komma gåendes emot dig och valpen. Stanna till framför varandra, du guidar in valpen bakom medan din vän frågar om hon får klappa hunden. När din valp noterat personens intresse är det din tur att analysera valpens signaler. Ser din valp ut att vara sugen på att hälsa, viftar svansen yvigt och söker valpen personens blick? Eller ryggar din valp undan, tittar bort eller gäspar? Om det sistnämnda sker säger du ”nej tack” till din vän. Annars kan du säga ja och sedan ”varsågod att hälsa” till din valp innan du släpper fram ynglingen. Nu är ni redo att använda rutinen till vardags! Denna strategi ger trygga hundar.
4. HJÄLP TILL!
Om din valp vänder sig till dig för hjälp, svara! Din valp kanske pockar på din uppmärksamhet när en annan hund är för ivrig eller vid ljudet av en flaggstångslina som piskar stolpen i vinden. Ta tillfället i akt och besvara din hunds önskan om hjälp. Säg ”Jag har dig” och håll undan den ivriga hunden ett tag så att din valp får utrymme. Bekräfta att du också noterat ljudet från flaggstången, säg ”Det är ingen fara” och guida din hund förbi stången genom att själv gå närmast den. Ha medkänsla, visa förståelse och hjälp din valp. Det är stor skillnad på det och att visa medlidande, vilket snarare riskerar att bekräfta en osäkerhet.
Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se