Naturlig svalka på hundars vis
Solen står högt och himlen är molnfri, sommarvärmen steker och även om många av oss njuter kan det tära på våra hundar. I vilt tillstånd hade ett hunddjur löst läget. Låt oss berätta hur, så att du kan hjälpa din hund till naturlig svalka.
Hundens urfader vargen, viltlevande hunddjur och gatuhundar överlever varma klimat utan hundglassar och kylvästar. De har andra strategier som ofta är effektiva även för våra husdjurshundar.
Promenera i solnedgången
När solen står som högst drar sig de viltlevande till svala platser, de söker skugga och gör nästintill ingenting. Förflyttningar, jakt och lek sysslar de med i gryning och skymning, för då är det svalt. Vi kan göra detsamma för våra hundar, ställa väckarklockan och gå promenaden innan solens strålar gassar, hålla rastningen kort mitt på dagen och ta långpromenaden i solnedgången. Behöver hunden tränas mitt på dagen är svala inomhushallar att föredra framför appellplanen.
Justera kosten
En viltlevande hund, som slår av på takten under de varmare årstiderna, får inte i sig samma mängd mat då tiden för födosök minskas. Om din hund får mindre motion eller självmant slår av på takten sommartid kan du behöva reglera foderstaten så att din hund inte går upp i vikt. Dra ner på fett och kolhydrater. Extravikt är generellt hälsoskadligt och kan även förvärra din hunds förmåga att reglera sin temperatur.
De behöver få flämta
Hundar svettas genom trampdynorna och via flämtning. När tungan är lång och andetagen korta och snabba termoreglerar din hund. Be inte jycken att tystna eller sluta, beteendet är viktigt för att din hund inte ska överhetta. Reflektera över varför hunden är för varm och hjälp din hund till kyla. Överhettning kan leda till döden.
Skugga, bris och gropar
Ett viltlevande hunddjur hade spenderat de varmaste timmarna i skuggan. Är din hund kopplad eller i en mindre inhägnad behöver du se till att förutsättningar för svalka finns. Är ni ute blir en skuggig plats med lätt bris sval och skön för din hund. Har du tomt kan du sätta upp solskydd och hänvisa din hund dit. Många hundar söker sig in under altanen eller gräver en grop på en skuggig plats när solen bränner. Under det översta jordlagret är det svalare, gropen är hundens naturligt kylmatta. Har du möjlighet så leta upp en sval plats på din tomt och hjälp din hund gräva en kylig och skön vilogrop i skuggan. Ett alternativ är en kylmatta eller en handduk du blöter med kallvatten. Att erbjuda hunden en kall plats ger valmöjligheten att ändra position eller bege sig om det blir för svalt, något en kylväst inte möjliggör.
Svalt rum
Våra husdjurshundar spenderar en del tid i just hus. Är det för varmt utomhus kan det vara en bra sak. Källaren brukar bli en sval och skön lya att chilla i. Eller på badrummets kalla klinkergolv. Du kan även skapa ett svalkande rum. Välj ett rum vars väggar solen inte ligger på. Dra ner persiennerna, sätt in en fläkt och öppna ett fönster eller två om de vetter mot skuggsidan. Visa hunden rummet och umgås ett tag, med tiden kanske din fyrbenta vän drar sig dit på eget bevåg för att slappna av i svalkan.
Vätskebalans och elektrolyter
Viltlevande hundar väljer gärna revir med vattendrag. De drar till sig vilt men är även toppen att dricka ur och bada i. Att din hund dricker ordentligt under varma sommardagar är livsavgörande. Ställ gärna fram flera vattenskålar, inomhus och på tomten om du har en. Om din hund med lätthet kan ta sig en slurk lite här och där när andan faller på ökar vätskeintaget. Du kan även testa att blanda i något gott som motiverar din hund att dricka mer.
Vatten innehåller viktiga salter, mineraler och elektrolyter som optimerar kroppsfunktioner som muskelfunktion, blodtryck, njurfunktion och nervsystem. En vätskebrist blir en brist på mineraler och elektrolyter och kan uppkomma vid hård träning eller varmt väder. Om sommaren är varm och din hund dricker dåligt kan du blanda i vätskeersättning i vattenskålarna.
Är ni ute på äventyr bör du ta med en vattenflaska och en skål djup nog för din hund att lapa i sig ordentligt med vatten. Hundtungan behöver doppas ner i vattnet, sleva upp och kasta in vattnet i munnen. Få hundar sörplar i sig vatten och grunda skålar kan försvåra din hunds vätskeintag.
Plaska och bada
En given sommarsyssla med hunden är att åka och bada. Simma ikapp eller bara plaska i vattenbrynet. Har du uteplats eller tomt kan en du erbjuda en hundpool, en balja i hårdplast räcker bra. Håll vattentemperaturen strax under din hunds kroppstemperatur, det ska svalka och inte kyla ner alltför mycket då kroppen annars ökar temperatur för att motverka nedkylningen. Är vattnet svalt mot din handled brukar det vara lagom. Är ni inomhus kan ett dopp i badkaret, en vattenbalja i duschutrymmet eller en svalkande dusch vara skönt för din hund.
Ta av vinterkappan
Viltlevande hundar fäller ur sin päls mer effektivt än hundar som bor inomhus. Sällan får de mer tät underull under den varmare årstiden. Så se till att ta av din hund vinterkappan. Borsta regelbundet vårtid, karda ut underullen och se till att hålla tovor borta. En välskött päls blir luftig och solskyddande, den minskar även risken för fukteksem om din hund älskar att bada.
Det finns många åsikter om att klippa kort eller raka en hund sommartid. Men en del hundar verkar trivas som kortklippta och blir piggare av svalkan det ger. Tänk dock på att en välskött päls är ett naturligt solskydd och en alltför kortklippt päls gör att solen kan bränna hundens hud. Du vet säkert vad som blir bäst för just din hund, känner du dig osäker kan du fråga en hundfrisör.
Värmen kan ställa till det för din hund men vatten, skugga, svalka och anpassningar underlättar. Njut av sommaren och ta hand om er!
Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se