Hundutställning – så funkar det!
Varför ska man egentligen ställa ut sin hund? Och hur går det till? Här får du en grundkurs till hundutställning.
Det är tydligt att hundutställningar är ett stort intresse hos många hundägare, men det är inte helt lätt att som nybörjare förstå hur det går till. Här försöker vi ge svar på några av de vanligaste frågorna och funderingarna.
Varför ska man ställa ut hunden?
Många uppfödare vill att deras hundar ställs ut, särskilt om de är extra fina. Men många hundägare tycker det är intressant att få en bedömning av hur deras hund motsvarar rasstandarden. På en hundutställning finns också möjlighet att träffa andra hundägare, fler som har samma ras som en själv, kanske man får träffa sin hunds syskon eller föräldrar. Det är helt enkelt ett ypperligt tillfälle att prata och se hund. Vill du köpa hund är det ett utmärkt tillfälle att se många olika raser och kanske hinna prata med några olika uppfödare. Från början kom utställningar till för att underlätta aveln.
Vilka hundar får ställas ut?
Alla renrasiga hundar (men valpar under 4 månaders ålder får inte vara på utställningsområdet). Hunden ska vara vaccinerad enligt gällande regler samt vara ID-märkt. Sedan finns det särskilda regler för dräktiga tikar och generellt får inte hundar som är öron- eller svanskuperade delta, med några få undantag. Kastrerade hanhundar får generellt inte delta, men dispens kan ges. Medlemskap i arrangerande klubb krävs av ägaren.
Vad skiljer en inofficiell från en officiell utställning?
De officiella anordnas av Svenska Kennelklubben (SKK) eller någon av dess specialklubbar och är endast öppna för SKK-registrerade hundar samt utländskt ägda hundar registrerade i av SKK erkänd utländsk kennelklubb. Där dömer auktoriserade domare och resultatet stambokförs, vilket betyder att SKK registrerar och arkiverar dem.
De inofficiella utställningarna anordnas av olika hundklubbar och domarna behöver inte vara auktoriserade. Resultaten från dessa utställningar sparas inte. De här utställningarna kan vara ett utmärkt sätt att prova på för både två- och fyrbenta nybörjare. Här kan också finnas valpklass 4-6 månader.
Hur förbereder jag mig och hunden för utställning?
Det är bra att i förväg träna hunden så den kan stå stilla en stund och att den kan röra sig i trav bredvid sin förare utan att dra i kopplet. Hunden ska också vara van att hanteras så att domaren kan känna på den och titta på tänderna. Se till att hunden är ren och välskött med klippta klor och klippt eller trimmad enligt rasens krav. Uppfödaren bör kunna ge råd och tips vad som gäller för just din ras.
”Kom ihåg att det är samma hund du hade med dig till utställningen som du åker hem med, vad än domaren tyckte om den!”
Glöm inte att ta med detta:
PM – informationen om utställningen, den utskickade nummerlappen, giltigt vaccinationsintyg (annars får ni inte komma in), gärna utställningskoppel, vattenskål, hundgodis och något skönt att ligga på/bur för hunden. Har du en hund med päls, glöm inte borste och kam och annat du kan behöva för sista finputsen. Ta gärna med dig en stol och gärna något att äta och dricka under dagen. På utställningar utomhus sommartid har många med sig tält för att ge svalka och lugn.
Om det är er första hundutställning, var ute i god tid så du och din hund hinner vänja er vid miljön, alla människor och hundar.
Vad är det domaren bedömer?
Rasstandarden avgör hur en hund ska se ut för på bästa sätt kunna utföra de uppgifter rasen är avlad för. Den beskriver idealhunden avseende storlek, färg, kroppsbyggnad, svansföring, benställning, bett och så vidare.
I standarden anges också för rasen specifika fel och diskvalificerande fel, till exempel otillåten färg eller storlek. Fel bedöms efter hur stor avvikelsen från standarden är. Rasstandarden bestäms av kennelklubben i rasens hemland. Ett tips är att noggrant läsa igenom rasstandarden för din ras innan du anmäler till utställning. Rasstandarden hittar du på SKKS webbsida eller hos din rasklubb.
På utställning vinner den hund som domaren anser ligger närmast idealet. Men olika domare kan ha olika preferenser när det gäller typ av hund, så det är också delvis en personlig bedömning, så länge hunden håller sig inom rasstandarden.
Hur viktigt är temperamentet?
Lynnet är också viktigt, och ska vara typiskt för rasen. Även om det är en ras som generellt betraktas som reserverad, ska den kunna hanteras. Visar den sitt missnöje mot domaren genom att morra, nafsa, eller vilja fly, kan den diskvalificeras. Hundar som på utställningsområdet visar ett oacceptabelt aggressivt beteende mot människor eller andra hundar kan avvisas.
”Priset Excellent är något man får när ens hund är som bäst! Very Good betyder mycket bra och är en Mycket bra hund!”
Hur går bedömningen till?
Varje ras bedöms var för sig. Man brukar kalla området där bedömningen sker för ”ringen”. Hunden ska både visas i rörelse och stillastående.
Hundarna delas in i nio rasgrupper baserat på typ och användningsområde. De olika raserna bedöms i olika klasser, dels beroende på ålder men det finns även t ex uppfödarklass, championatklass och bruks- och jaktklasser. Finast i varje ras vinner ett BIR, Bäst i Rasen. Sen tävlar dessa som vunnit ett BIR mot varandra inom de olika grupperna, vinnaren här får ett BIG, Bäst i Gruppen. Och sist av allt tävlar man om ett BIS, Best in Show – vackrast av alla på hela utställningen.
I ringen – så går det till
Handler kallas den person som visar upp hunden i ringen, oftast ägaren eller uppfödaren. På stora utställningar, som till exempel Crufts i London, visas hundarna ofta av handler som kan ha detta som yrke.
I ringen finns en ringsekreterare som ropar in hundarna klassvis efter ålder, först hanarna, sen tikarna. Först ropas alla i klassen in samtidigt, och man ställer sig i nummerordning. Domaren brukar börja med att titta på hundarna när de springer runt i ringen i trav.
Efter det kallas ni en och en till domaren för enskild bedömning. Då går domaren igenom din hund och ber dig och din hund att springa fram och tillbaka, i en triangel eller i en cirkel runt i ringen för att kunna bedöma rörelserna. Därefter dikterar domaren en skriftlig kritik på din hund ger den ett pris. Ringsekreteraren håller upp ett kort i en färg som motsvarar hundens kvalitetspris..
Mer information hittar du på www.skk.se