Hundens eget husapotek
Lika självklart som att vi tvättar bort smuts ur ett sår på oss själva ska det vara att se om hundens skador. Men har du det du behöver hemma för att ge din kompis en första omplåstring? Här har vi plockat ihop produkter som kan vara grunden i din hunds egen sjukvårdslåda.
Raka ren
Om hunden får ett sår så kan det vara bra att raka bort pälsen där skadan är för att enklare kunna se hur pass stort och djupt såret är. En rakapparat i lämplig storlek för din hunds hårrem kan därför vara bra att ha.
Bort med smuts
Koksaltlösning för att göra rent sår från till exempel sand och smuts bör ingå i hundens apotek.
Antiseptiskt
En gel som håller sår fuktigt, är bakteriedödande och har en lugnande effekt kan vara klokt att ha.
Skydda
Ett sår läker många gånger bäst om det får vara öppet, men det kan behöva skyddas när ni är ute. Har du kompresser och självhäftande binda hemma så lägg det över det skadade stället.
Torra ögon
För att skydda och återfukta hundens ögon i samband med torra ögon och skador finns ögondroppar med smörjande egenskaper att köpa.
Rena öron
En alkoholfri öronrens som appliceras i hörselgången där den löser upp eventuellt vax och smuts gör gott.
Mjuka dynor
En tassalva som håller hundens trampdynor mjuka och smidiga tillhör kanske inte hundens sjukvårdslåda, men vi tar ändå med den här då vi tycker det är viktigt att sköta om hundens tassar. Smörjer nu mot vintern gör vi för att skydda trampdynorna mot skadligt vägsalt och hård skare/is.
Korta klor
En klotång är självklart ett måste.
Blodstopp
Om kloklippningen gått fel och pulpan börjat blöda är det bra att ha Blodstopp-pulver som effektivt stillar såret.
Plocka bort
Även en hund kan få en sticka i trampdynan och irriterande hårstrån i öronen som behöver avlägsnas. Med hundens egen pincett plockar du bort det som skaver och gör ont.
Feber
En egen febertermometer är ett måste till hunden. När du ringer och rådfrågar en veterinär om din hunds tillstånd så vill veterinären oftast även veta om din hund har feber. En vanlig ändtarmstermometer funkar även till hunden.
Engångshandskar
Dra på dig ett par engångshandskar för att skydda både dig själv och hundens sår medan du tar hand om din vän.
På utflykten
Ställ i ordning en påse innehållande produkter för att ta hand om ett sår om olyckan är framme. Om första hjälpen-påsen alltid är färdigpackad så är den så mycket lättare att komma ihåg att ta med sig. Bajspåsar, extra koppel, vatten och hundens apotekskit bör vara självklara i ryggsäcken på varje promenad längre än kissrundan.
Stopp för slick
En dusch bitterspray på bandage eller direkt på huden ger en otäck, men ofarlig, smak som kan motverka att hunden gnager eller slickar på stället.